Suudi Dışişleri: Normalleşme ancak Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün

Suudi Dışişleri: Normalleşme ancak Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Davos zirvesinde ‘iki devletli çözüm’ şartıyla İsrail ile normalleşmeye hazır olduklarını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu (WEF) zirvesinde ilişkilerin ancak bir Filistin devletinin kurulmasıyla birlikte gelişebileceğini belirterek, Gazze’de devam eden savaşın bölgesel barış açısından ‘risk oluşturduğunu’ söyledi.

Bin Ferhan, yaptığı açıklamada taraflara ‘derhal ateşkes’ çağrısında bulunurken Riyad’ın iki devletli bir çözüm temelinde normalleşmeye sıcak baktığını kaydetti.

Bakan, “İsrail için barış ve güvenlik Filistinlilerin barış ve güvenliği ile yakından ilişkili. Bu konuda tamamen hemfikiriz,” ifadelerini kullandı.

İsrail’in bölgesel barışın ‘kendisi için de barış anlamına geldiğini’ kabul ettiğini, ancak bunun bir ‘Filistin devletiyle mümkün olacağını’ dile getiren bin Ferhan, “İsrail’in şu anda yaptığı şey, bölgesel barış ve güvenlik beklentilerini riske atıyor,” diye konuştu.

Bakan, tüm tarafların ateşkes ilan etmesi gerektiğini ve bunun bölgede ‘barış için bir başlangıç noktası olması gerektiğini’ söyleyerek, ayrıca Yemen direnişinin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik operasyonlarının Gazze’deki durumdan ayrı görülemeyeceğini anımsattı.

Yine geçen hafta Suudi Arabistan’ın Londra Büyükelçisi Prens Halid bin Bender, BBC’ye verdiği mülakatında Riyad’ın iki devletli çözümün bir parçası olduğu sürece Tel Aviv ile ilişki kurmaya hâlâ açık olduğunu ifade etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven + four =