Yapay zeka dolandırıcılık için nasıl kullanılıyor?

Yapay zeka dolandırıcılık için nasıl kullanılıyor?

Yapay zeka dolandırıcılık konusunda yeni bir alan oluşturuyor. Yeni yöntemlerle birlikte alınması gereken önlemler de değişiyor.

Yapay zeka dolandırıcılık konusunda yeni bir alan oluşturuyor. Yeni yöntemlerle birlikte alınması gereken önlemler de değişiyor.

Dolandırıcılar, bilgisayar korsanları ve diğer kötü niyetli aktörler AI’yı birçok şekilde kullanıyor. Ancak nihai hedef genellikle diğer çevrimiçi şemalarla aynı. Sahte bağlantılara tıklamanızı veya kişisel verilerinizi çalabilecek, hesaplarınızı ele geçirebilecek ve cihazlar veya sizi gözetlemek temel yöntemler arasında yer alıyor. Hedefler, onlarca yıldır gördüğümüz kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım dolandırıcılıklarıyla aynı olsa da yapay zeka araçları, bu kötü amaçlı bağlantılara tıklamak için daha cazip veya tehdit edici nedenler yaratarak işi kolaylaştırabilir.

Büyüyen bir tehdit, ses kayıtlarını kullanarak arkadaşların veya aile üyelerinin benzerliğini çoğaltmak için bir yapay zeka aracını eğitmek, ardından busahte ses kliplerini bir kurbanı sevdikleri kişinin para göndermesi veya önemli hesaplara erişim izni vermesi gerektiğine inandırmak için kullanmak. Benzer şekilde, bilgisayar korsanları, kişiselleştirilmiş mesajlar veya olmadığı biri olduğunu iddia eden göndermek için genel bilgileri ve sosyal medya gönderilerini kullanarak bir sohbet robotu programlayabilir. Aşırı durumlarda, dolandırıcılar bu incelikleri insanları tanıdıkları birinin kaçırılıp fidye için tutulduğunu düşünmeye korkutmak için kullanıyor.

Yapay zekaya karşı alınabilecek önlemler

Başka bir taktik de yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği kullanarak birini kızdırmak ve tehlikeli bir bağlantıya tıklamasını sağlamak veya kurbanlara derin sahte pornografi ile şantaj yapmaktır. Yapay zeka tarafından yazılmış sahte iş listeleri bile var.

Teknoloji zaten insanları , özellikle de yeterince yakından bakmayanları kandıracak kadar sofistike ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, yalnızca teknoloji geliştikçe daha inandırıcı hale gelecek. Ne yazık ki, derin sahtekarlıkların, yapay zeka yapımı yanlış bilgilerin veya bunları yapmak için kullanılan araçların oluşturulmasını ve dağıtımını engelleyen veya cezalandıran hiçbir mevcut yasa veya düzenleme yok. Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler veya video söz konusu olduğunda, yapılacak en iyi şey görüntüyü tutarsızlıklar için taramak. Yapay zeka görüntüleri bir bakışta ikna edici olabilir. Ancak daha yakından incelendiğinde fazladan parmaklar, eksik vücut parçaları veya yanlış oranlar gibi hataları ortaya çıkaracak. Yapay zeka videolarında benzer sorunlar olacaktır ve hareketler gergin, kusurlu veya çarpık görünebilir.

Diğer bir strateji ise tersine görsel arama yapmak. Bu görselin veya buna benzer diğer görsellerin var olup olmadığını ve yasal fotoğrafçılara, sanatçılara veya yayınlara ait olup olmadığını görmek için görseli Google’a bırakabilirsiniz. Bazı yapay zeka sanat üreteçleri, araçlarıyla yapılan tüm görüntüleri çevrimiçi olarak yayınlıyor. Böylece görüntünün Midjourney gibi bir kaynaktan gelip gelmediğini görebilirsiniz. Alabileceğiniz basit önlemler ise şu şekilde

  • Bilinmeyen telefon numaralarından çağrı açmayın.
  • Şüpheli bağlantılara tıklamayın.
  • İletilerin meşru bir kaynaktan gelip gelmediğini tekrar kontrol edin.
  • Sosyal medya, Google veya Apple hesaplarınızla rastgele web sitelerine giriş yapmayın.
  • Bir şirketin, bankanın veya sosyal medya sitesinin resmi temsilcisi olduğunu iddia etseler bile kişisel verilerinizi veya oturum açma bilgilerinizi telefonda veya çevrimiçi olarak hiç kimseye vermeyin.
  • Kullandığınız her hesap için benzersiz şifreler oluşturun.
  • Her zaman şüpheli dolandırıcılığı bildirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + fifteen =