Kuran’da yürüyen ölüler kimlerdir?

Kuran’da yürüyen ölüler kimlerdir?

Din meseleler uzmanı Huccetulislam “Nasır Refii”, mübarek Ramazan ayı münasebetiyle Rum Suresi’ndeki ayetleri yorumlayarak şunları söyledi:

“Yüce Allah Kuran’da bazı insanların nimetler kendilerine gelince isyan ettiklerini, nimetler kendilerine dönünce ise küfre düştüklerini bildirmektedir. Dünya bir gün lehimize olur, bir gün aleyhimize olur, lehimize olduğunda şükretmemek, aleyhimize olduğunda küfr etmek doğru değildir.”

Huccetulislam Refii sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kainatta inişler ve çıkışlar, huzur ve depremler var. Kur’an-ı Kerim ayetlerine göre Hz. Eyyub (AS), Hz. Yahya (AS) ve Hz.Zekeriya (AS) çok acı çekmişler ama sabretmişlerdir.

Huccetulislam Refii, konuşmasının bir başka bölümünde Kur’an’ın başka bir ayetine işaret ederek şöyle dedi:

Allah buyruyor ki, Ey Peygamber, sen ölülerle konuşamazsın. Bazıları bu ayete istinad ederek burada kalpleri ölmüş olanların kastedildiğini söylemişlerdir.

Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de kim salih amel işlerse ona temiz bir hayat veririz, yani kalbi dirilir diye buyurduğunu belirten Huccetulislam Refii şöyle konuştu:

“Müminlerin emiri İmam Ali (AS), bazı ölülerin hareket ettiğini, yüzlerinin insan yüzü olduğunu, ancak kalplerinin hayvan kalbi olduğunu, hayatlarının hayvani olduğunu söylemektedir. Kur’an-ı Kerim’de hayat, diriliş anlamında da zikrediliyor, kuran bazılarının ahirette keşke hayat için bir şey gönderseydik diyeceklerini söylüyor.”

Bu din uzmanı, bazı insanların gözleri olduğunu ama görmediklerini, kulaklarının olduğunu ama duymadıklarını, yani söylediklerinizi anlamadıklarını söyledi.

Huccetulislam Refii Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın Hz. Nuh (as), Hz. İbrahim (as) ve Peygamberlere selam verdiğini ancak Allah’ın ölülere selam vermediğini, bunun onların Berzah aleminde diri olduklarını gösterdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bedir savaşından sonra İslam Peygamberi düşmanın ölüleriyle konuşur ve şöyle buyururdu: “İlahi vaadi gördün mü?” Bazıları ölülerle konuşmanın mümkün olur mu diye itiraz etiler. Peygamber Efendimiz –sav-bunlara, benim söylediklerimi şu anda senden daha iyi anlıyorlar diye buyurdu. “

Bu ahlak üstadı, Nehcu Belağa’nın 130. hikmetine atıfta bulunarak şunları kaydetti:

“Sıffıin Savaşı’nda Hz. Ali (as), savaştan dönerken Kufe mezarlığı önünde durup ölülere dönerek şunları söylediler:

“Ey yalnızlık ve vahşet diyarının insanları ben Ali’den haber istiyorsanız size üç haberim var: Evlerinizde başkaları yaşıyor, mallarınızı paylaştılar ve eşleriniz kendi hayatlarını yaşıyor.”

Daha sonra Hz Ali –as-, sahabelere dönerek şöyle buyurdu:

“ Eğer Allah bu ölenlerin konuşmasına izin verirse, herkes burada bize fayda sağlayacak tek şeyin takva ve nefse hakim olmak olduğunu söyleyecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × one =