İsrail’de sağcı iktidara karşı sağcı muhalefet bloğu kuruluyor

İsrail’de sağcı iktidara karşı sağcı muhalefet bloğu kuruluyor

İsrailli sağcı politikacılar Avigdor Lieberman ve Naftali Bennett, Netanyahu dönemi çok yönlü başarısızlıklarla boğuşurken, potansiyel bir muhalefet bloğu oluşturmak üzere bir araya geldi.

İsrail kanalı Makan 33, sağcı İsrail Yamina ve Yisrael Beiteinu partileri liderleri Naftali Bennett ve Avigdor Lieberman’ın yeni bir sağcı bloğun oluşumunu görüşmek üzere Tel Aviv’de halka açık bir yerde bir araya geldiğini duyurdu. 

Her iki lider de Benyamin Netanyahu hükümetini açıkça eleştiriyor ve kendilerini İsrail’in sağ kanadında mevcut koalisyonun rakipleri olarak konumlandırıyorlar. 

Netanyahu’nun Likud Partisi laik İsrailli sağcıların çoğunluğunu elde etmiş olsa da, Lieberman’ın partisi tarihsel olarak Knesset’te güçlü bir azınlık temsiline sahip oldu.

Öte yandan Bennett, merkezci ve mevcut Muhalefet lideri Yair Lapid ile birlikte bir İsrail hükümetini yönetti.

Bennett, İsrailli yerleşimciler tarafından Netanyahu’nun yerine geçebilecek bir isim olarak görülüyor. 

Ancak, mevcut koalisyona rakip olacak ve potansiyel olarak onun yerini alacak kolektif bir “yeni sağ” mega partinin liderliğini belirlemenin zor olduğu kanıtlandı. 

The Times of Israel’in haberine göre, her iki siyasetçi de kendilerini böyle bir koalisyonun potansiyel liderleri olarak görürken, Lieberman’ın ofisinden yapılan açıklamada Lieberman’ın kimsenin ikinci adamı olmayacağı belirtildi. 

Makan 33’ün haberine göre Lieberman, Bennett’in de katılacağını düşündüğü koalisyonu kurmak ve yönetmekle ilgileniyor. 

Mevcut hükümette temsil edilmeyen İsrailli sağcı siyasi partiler geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Olası sağcı koalisyonları, Gideon Sa’ar’ın Yeni Umut’unu, Benny Gantz ve Gadi Eisenkot’un Devlet Kampı’nı, Lieberman’ın Yisrael Beiteinu’sunu ve Bennett’in İsrail Yamina’sını içeriyor. 

Bu partiler arasında birleşik bir cephe oluşturma girişimleri, Sa’ar’ın bu yılın başlarında Devlet Kampı ittifakından ayrılması ve önde gelen İsrailli siyasetçiler Gantz ve Eisenkot ile ittifakını bozmasıyla başarısızlığa uğradı. 

Makan’a göre Sa’ar son olarak Lieberman ile gelecek seçimlere ortak bir liste ile girme olasılığı üzerine görüşmelere başladı. 

Yayın kuruluşu, İsrailli muhalefet partileri Netanyahu’nun Gazze savaşıyla daha da kötüleşen krizlerle dolu görev döneminden faydalanmaya çalışırken, iki siyasetçinin İsrail Muhalefeti lideri Lapid ile üçlü bir toplantı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Netanyahu eleştiriler üzerine 2 saatlik bir oturum düzenledi.

Pazartesi günü, başbakanın hükümeti eleştirenlerin kışkırtmalarına ilişkin iki saatlik bir kabine görüşmesi yapmasının ardından Lapid, Netanyahu’yu “sulu gözlü ve korkak” olarak nitelendirdi. 

Lapid, çok sayıda tehdit almasına rağmen daha önce tehditlerden hiç şikayet etmediğini söyledi. 

Muhalefet lideri, “Hiç duydunuz mu? Bir basın toplantısı düzenledim mi? İki saatlik özel bir grup tartışması mı yaptım?” diye sordu. 

Lapid, “Her türlü kışkırtmayı tekrarlıyor ve kınıyorum ama burada kışkırtma olmayan bir cümle var: Netanyahu mızmız, kötü ve başarısız bir başbakandır, sadece kendisi ve kişisel işleriyle ilgilenmektedir ve evine gitmelidir.” dedi.

El-Meyadin kanalı, muhalefet lideri ile İsrail başbakanı arasındaki bu kamusal hesaplaşmaların ardında, Netanyahu’nun İsrail’in önemli yasalarını değiştirmeye yönelik devam eden çabalarının bir sonucu olarak İsrail toplumunun yaşadığı çok sayıda derin krizlerin yattığını düşünüyor.

Gazze’ye yönelik savaş ve Aksa Tufanı Operasyonu’nun başarısı, işgaldeki çatlağı derinleştirdi. 

Netanyahu’nun koalisyonlarının savaşı yönetme ve esirlerin serbest bırakılması ve Filistin Direnişi’nin kökünün kazınması gibi ilan edilen hedefleri gerçekleştirme konusundaki başarısızlığını ortaya koydu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − two =