İsrail medyası: Ensarullah savaşı yeni bir aşamaya taşıdı

İsrail medyası: Ensarullah savaşı yeni bir aşamaya taşıdı

İsrail’den gelen haberler, Ensarullah’ın Tel Aviv’i hedef almasının yeni bir endişe kaynağı olduğunu ancak kuzeydeki ”drone” Hizbullah’ın, rejim için en büyük tehdit olduğunu bildiriyor.

İsrail merkezli Yediot Ahronot gazetesi, Cuma günü Yemen’in insansız hava aracıyla Tel Aviv’i vurması ile ilgili soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktığını bildirdi. 

Tel Aviv’de Yevgeny Perder’in ölümünden ve dokuz kişinin yaralanmasından sorumlu olan insansız hava aracı Yemen’den İsrail’e Sina üzerinden 2 bin km gibi şaşırtıcı bir yol kat etti.

Olayla ilgili yürütülen soruşturma, İHA’nın İsrail’e olan 2 bin km’lik yolculuğu sırasında İsrail ordusu tespit sistemlerini atlatmak için çeşitli rotalar izlediğini ortaya çıkardı. 

Nispeten küçük bir yüke sahip olan drone, uçuş süresini uzatmak ve neden olduğu hasarın boyutunu en aza indirmek için birkaç kilogram patlayıcı ile donatılmıştı.

Elde edilen ilk bulgulara göre İHA, Sina Yarımadası’nı geçti ve Akdeniz üzerinden İsrail’e sızdı. 

İHA tespit edilmemek için irtifasını düşürdü. 

Ancak daha sonra kordon boyunca yakındaki binaların yüksekliğine kadar yükseldi.

Yedioth Ahronot, Ensarullah’ın 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 200’den fazla insansız hava aracı ve seyir füzesi fırlattığını kaydetti.

İsrail gazetesi, şu ana kadar sadece bir insansız hava aracı ve bir seyir füzesinin İsrail topraklarına temas ettiğini, mermilerin çoğunun USCENTCOM ve Hava Kuvvetleri tarafından engellendiğini iddia ediyor. 

Yemen, Irak ve İran da dâhil olmak üzere Doğu’dan fırlatılan toplam mermi sayısının yaklaşık bin olduğu da bildirildi. 

İnsansız hava aracı Tel Aviv’in kalbinde, Ben Yehuda Caddesi ile Shalom Aleichem’in köşesinde, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği Şube Müdürlüğü yakınlarında patladı. 

İsrail gazetesine göre, patlamada 50 yaşındaki Yevgeny Perder hayatını kaybederken, bazıları şarapnel parçaları ve enkazdan, bazıları da şoktan olmak üzere dokuz kişi de hafif şekilde yaralandı.

Arap medyasına göre 1,700 km’ye kadar uzun mesafeler uçabilen  İran yapımı Samid-3, bir intihar drone’u olarak biliniyor.

Arap dünyasındaki haberlere göre Ensarullah bu İHA’yı ilk kez 2018’de kullandı. 

Yemen kuvvetleri, geçmişte Suudi Arabistan’ın Abha Havalimanı’na ve 2022’de Abu Dabi’ye drone ile saldırdıklarını açıklamıştı.

Konuyla alakalı olarak, İsrail ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 “İran, İsrail’e karşı terör vekillerini finanse ediyor, silahlandırıyor ve yönlendiriyor. İran ve vekillerinin sivillerimizi terörize etmesine izin vermeyeceğiz ve İsrail halkını ve sınırlarını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.” 

Hagari, İç Cephe Komutanlığı’nın güvenlik talimatlarında herhangi bir değişiklik olmadığını da sözlerine ekledi.

İsrailli yerleşimciler ”zor bir ayın başladığını ancak iyimser olduklarını” söyledi. 

Yediot Ahronot’un, Tel Aviv’e yönelik direniş saldırısıyla ilgili yaptığı araştırmada elde ettiği bulgulara göre, patlama çevresindeki yerleşimciler maddi ve psikolojik olarak büyük hasar aldıklarını ve korktuklarını dile getirdi. 

Tel Aviv’in kalbinde patlayan insansız hava aracı, etkilenen bölgede büyük hasara yol açtı ve olaydan kısa bir süre sonra bölge sakinleri evlerindeki camların kırıldığını ve eşyaların parçalandığını bildirdi. 

Saatler sonra, insanlar iş yerlerine vardıklarında ek hasarlar tespit edildi.

”Çok cepheli savaş Tel Aviv için zor günleri garantiliyor”

Haaretz’de köşe yazarı olan, savunma analisti Amos Harel, Ensarullah saldırısının savaşta yeni bir aşamaya işaret ettiğini yazdı.

Savunma analisti, ”Tel Aviv sakinlerinin kanı, her gün roket ve insansız hava aracı saldırılarına maruz kalan kuzey sınırı yakınlarında yaşayan askerler ve İsraillilerinkinden daha kırmızı değil.” diyerek yerleşimcileri Direniş Cephesi’nin tehditlerine bağışıklık kazanmaları hususunda uyardı. 

Analist, saldırıdan maddi hasar gören yerleşimcilerin, ”hava savunma sistemini harekete geçiremeyen İsraillilerin başlarının ezilmesini talep ettiğini” bildirdi. 

”Ensarullah psikolojik savaş için çok çaba harcıyor”

Amos Harel, İran tarafından tedarik edilen, giderek daha sofistike hale gelen uzun menzilli silahlara sahip olduğunu ifade ettiği Ensarullah’ın, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndaki trafiğin büyük bir kısmını bastırmayı ve Eilat Limanı’nı tamamen kapatmayı başardıklarını da ekledi. 

Haaretz’de yayımlanan makaleye göre, ”ABD, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler Yemen’e saldırdılar ama henüz Ensarullah’ı isteklerine boyun eğdiremediler.”

İsrailli savunma analisti, makalenin sonlarına doğru şunları yazıyor:

”Yine de Cuma günü erken saatlerde yaşananların hiçbir mazereti olamaz. Şu an için daha ciddi tehdidin kuzeyde olduğunu da unutmayalım.” 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − 14 =