İşgal rejimi savaşta ‘üçüncü aşamaya’ geçtiğini duyurdu

İşgal rejimi savaşta ‘üçüncü aşamaya’ geçtiğini duyurdu

Terör rejimi İsrail’de savaş kabinesinin savaş sonrası Gazze için planları belirsizliğini İsrail ordusu, kara harekatının öncekilerden daha uzun sürmesi beklenen ‘üçüncü aşamasını’ başlattı.

Yediot Ahtonot gazetesinde yer alan makalede İsrail ordusunun Gazze’nin bazı bölümlerini kontrol altına alma fikrine alıştığı, bu durumun en çok ordunun Kibbutz Be’eri yakınlarındaki sınırındaki Gazze kıyı şeridine kadar yaklaşık sekiz dokuz kilometre uzanan Netzarim Koridoru’nu elinde tutma misyonunda görüldüğü kaydedildi.

Netzarim Koridoru’nun genişliği bir ila bir buçuk kilometre arasında ve Gazze’nin güney mahalleleri ile merkezi kentlerinin kuzey kısmında alıyor.

Makaleye göre İsrail ordusunun buradaki tümenlerinin rolü, şeridi kuzeyden güneye (Han Yunus) bölünmüş halde tutmak ve böylece yaklaşık bir milyon Gazze sakininin şeridin kuzey kısmına dönmesini engellemek olarak öne çıkıyor.

Tahminlere göre bu bölgelerde güneye tahliye edilmemiş yaklaşık 150 bin Gazzeli kaldı  ve bazıları rejim ordusunun gelişinin başlangıcında UNRWA barınaklarından çıktı.

Makalede, bu durumun Gazze’deki savaşın olumlu bir görünüm sergilemeden donduğunu iyi bir şekide gösterdiğine dikkat çekilerek askerlerin bu görevi ‘bir ila iki ay boyunca hattı tutmak’ şeklinde algıladıkları değerlendirmesi yapıldı.

Geçtiğimiz ay Netzarim Koridoru’nda görev yapan 99. Yedek Tugay, güzergah üzerindeki geçici askeri yapıları ileri karakol, ordu kontrol noktalarını da ‘barikat’ olarak tanımlamıştı.

Beyaz Saray, geçen haftalarda İsrail ordusunun Han Yunus’taki faaliyetlerinin yakında azaltılacağını ve ordunun şeridin güney kesiminde sınırlı baskınlarla yetineceğini duyurmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise dün yaptığı açıklamada “Han Yunus’taki operasyonlar yoğunlaşacak. Hedeflerimizi tamamlayana kadar Gazze’yi duman bulutları kaplayacak,” demişti.

Mısır’ın, savaş sonrası Gazze Şeridi’ni yönetecek sivil bir Filistin otoritesinin açık bir güvencesi olmadan, işgal rejimininsınır bölgesinde yoğun çatışmalara girmesine izin verip vermeyeceği şüpheli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + 11 =