Görüntülerdeki otomobil Afganistan’da mı üretildi?

Görüntülerdeki otomobil Afganistan’da mı üretildi?

Sosyal medyada dolaşıma sokulan videodaki otomobilin Afganistan’da üretildiği iddia edildi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

“Afganistan’ın ilk yerli otomobili Mada 9 ilk test sürüşünü yaptı.” ifadeleriyle dolaşıma sokulan video çok sayıda beğeni ve etkileşim alırken, videonun ve bilginin kaynağına yer verilmediği belirlendi. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, videodan aldığı görüntüleri tersine görsel arama metodu ile aradı. Videodaki aracın Afganistan’da üretilen Mada 9 isimli spor aracın test sürüşü sırasında çekilmiş görüntüleri olduğu tespit edilirken, haber kaynakları tarafından da haberleştirildiği belirlendi. Mada 9 ENTOP isimli Afganistan’da kurulan bir firma tarafından geliştirildi. ENTOP’ın CEO’su Muhammad Raza Ahmadi’ye göre Mada 9, Afganistan Bilişim Bakanlığı desteğiyle, Afganistan Teknik ve Mesleki Eğitim Dairesi ve İnovasyon Merkezi’nde beş yıldır geliştiriliyor.

ENTOP firmasının Facebook, Youtube ve TikTok hesaplarından çeşitli video ve fotoğraflara ulaşmak mümkün. 

Ayrıca, Afganistan Teknik ve Mesleki Eğitim Dairesi ve İnovasyon Merkezi’nin resmi internet sitesinden söz konusu spor arabayla ilgili çeşitli videolar bulunuyor. Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Sher Mohammed Abbas Stanikzai’nin Mada 9 isimli spor aracı tanıtırken çekilen vidosuna Afganistan Teknik ve Mesleki Eğitim Dairesi ve İnovasyon Merkezi’nin resmi Youtube hesabından ulaşılabiliniyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − 7 =