Yediot Aharonot: İsrail ordusunun uyumu eskisi gibi olmayacak

Yediot Aharonot: İsrail ordusunun uyumu eskisi gibi olmayacak

Siyonist gazete Yediot Aharonot, bir yazısında işgalci ordunun dağılmasının eski koşullara dönmeyecek noktaya geldiğini itiraf etti.

Siyonist gazete Yediot Aharonot, bir yazısında işgal ordusunun dağılmasının eski haline dönemeyecek noktaya geldiğini itiraf etti.

Netanyahu’nun bu rejimin yargı sisteminde köklü değişiklikler yapmaktaki ısrarı nedeniyle Kudüs’ü işgal eden ordunun askerleri arasındaki itaatsizlik ve düzensizliğin kapsamının genişletilmesi öyle bir noktaya geldi ki, Siyonist çevreler bu rejimin ordu birliğine vurulacak ölümcül bir darbeden bahsediyor.

Bu bağlamda, İbranice yayınlanan Yediot Aharonot gazetesi bir makalede şunları yazdı: “Kesin olan bir şey var, o da ordunun etkinliği eskisi gibi olsa bile, İsrail ordusunun bütünlüğü ciddi şekilde etkilenmiş.”

Bu gazete, Siyonist rejimin siyasi krizinde yer alan tüm tarafların gerilimi bugün bile durdurması durumunda işgal ordusunun durumunun eski haline dönmeyeceğini vurguladı.

Bu yazının devamında ise “Ordu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi bir yol ayrımında. Ordunun mevcut durumu hakkında uyarıda bulunursa muhalefetle işbirliği yapmakla, tehdidi en aza indirirse Netanyahu ile yeterince savaşmamakla suçlanacak.”

Ancak Netanyahu, Başbakanlık görevini üstlendiğinden beri, tartışmalı yargı planı nedeniyle kendisine ve kabinesine yönelik kitlesel protestolara rağmen bu planı durdurmayacağını açıkladı. Siyonist İstihbarat ve İç Güvenlik Teşkilatının (Shabak veya Shin Bet) eski başkanı “Nadav Argaman”ın Benjamin Netanyahu’nun yargı değişiklikleriyle ilgili endişelerini dile getirmesine ve bunu bir iç savaşın başlangıcı olarak görmesine neden olan bir ısrar, dediği bildirildi.

Yediot Aharonot, işgal ordusunun koşullarını anlatmaya devam etti ve siyasi ve toplumsal krizin, İsrail ordusunun neredeyse tüm Siyonist toplumun birleştiği bir arenadan hayal kırıklığına uğramış ve kopuk bir kuruma dönüşmesine neden olduğunu yazdı.

Bu gazeteye göre Hava Kuvvetleri’nin elindeki pilot sayısındaki önemli azalma işgal ordusuna stratejik bir darbedir.

Gazete şunları ekledi: “Ordudaki hiç kimse, yargı değişikliği üçüncü okumadan geçerse ne olacağını ve yüzlerce kişinin tehdidini gerçekten yerine getirip getirmeyeceğini onlara söyleyecek doğru bilgiye sahip değil.”

Tartışmalı plan, ayrıca geçen Çarşamba günü yüzlerce yedek askeri sokaklara döktü. Bu protestocular, Netanyahu’nun kabinesinin yargı reformlarını ilerletmesi halinde Siyonist rejim için gönüllü olmayı da bırakacaklarını duyurdu.

Netanyahu’nun değerlendirdiği yargı sisteminde kapsamlı değişiklik programında Knesset’in (Siyonist rejim parlamentosu) ayrı ayrı onaylayacağı çok sayıda önemli madde bulunuyor. Geçen hafta Yüksek Mahkeme’nin “akılsızlık kararı verme” yetkisinin iptaline ilişkin madde Knesset temsilcileri tarafından oylanarak kabul edildi. Netanyahu’yu destekleyen sağcı temsilcilerin de onayına göre, İsrail Yüksek Mahkemesi artık kabine onaylarını “irrasyonellik” kararıyla veto edemeyecek.

Aynı zamanda Knesset Yargı Komitesi, Netanyahu’nun tartışmalı planını ilerletmek için önümüzdeki Pazartesi günü iki oylamanın yolunu açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × two =