ULUSLAR ARASI AF ÖRGÜTÜ: YEMEN’DEKİ BM İNSAN HAKLARI MÜFETTİŞLERİNİN SONU REZALETTİ

ULUSLAR ARASI AF ÖRGÜTÜ: YEMEN’DEKİ BM İNSAN HAKLARI MÜFETTİŞLERİNİN SONU REZALETTİ

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Yemen’deki müfettiş ekibinin sona ermesine tepki olarak, insan hakları örgütleri bunu Suudi hükümetinin baskısı ve bir damga lekesi olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler müfettişlerinin Yemen’deki misyonunun perşembe akşamı onaylanmamasının ardından olaya tepkiler hala devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, kararı Suudi hükümeti ve Riyad’ın ortaklarının baskısının bir ürünü olarak nitelendirdi.

El-Haybar el-Yamani’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, uluslararası organdan yapılan açıklamada, “BM’nin Yemen soruşturmasının yenilenmemesi insan hakları konseyinin sicilinde bir lekedir.”

İnsan hakları organı ISHR açıklamasında, “Evet oyu veren veya Yemen’deki BM müfettişlerinin görev süresini uzatmaktan kaçınan ülkeler aslında savaş suçlularının cezalandırılmamasına destek verdi ve Yemen halkının haklarına, haysiyetine ve geleceğine karşı oy kullandı.”

Açıklamada, birleşmiş milletler müfettiş ekibinin yemen’de bulunmasının ülkedeki insani krizi izlemeye devam ederek devam edemeyi garanti ettiği vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün orta doğu ve kuzey Afrika bölge direktörü hiba maryo da ayrı bir açıklamada, Suudi hükümeti, Bahreyn ve BAE’yi Yemen’deki uluslararası soruşturma mekanizmasını durdurma amaçlı “bariz” bir girişimle suçlayarak, müfettişlerin çalışmalarını yenilememe yönünde oy veren ülkelerin çalışmalarından utanmaları gerektiğini söyledi. Bu ülkelerin tam da Yemen halkının ihtiyacı olduğunda arkalarını boşalttıklarını vurguladı.

Save the children, BM i̇nsan hakları konseyi’nin kararına da tepki gösterirken, yönetmen Kessawi Joubert kararın BM eylemlerinden umutlu milyonlarca yemenli çocuğa büyük bir darbe olduğunu tweetledi.

Yemen’deki insan hakları örgütü Mawtana’nın icra direktörü Abdul Raşid al-Fakih şunları söyledi: “İnsan hakları konseyi, İnsan Hakları Örgütleriyle işbirliği içinde, Yemen’de savaş suçlarının meydana gelmesini araştırmak için yeni bir mekanizma başlatmayı amaçladı, bu da müfettiş ekibinin Yemen’deki insan hakları ihlalcilerine değerli bir hediye ve savaş mağdurlarına bir darbe daha verme misyonunun sonudur.”

Yemen ulusal kurtarma hükümeti (merkezi Sanaa’da bulunan) dışişleri bakan yardımcısı Hüseyin el-Azzi de BM i̇nsan hakları konseyi’nin Yemen’deki müfettişler ekibinin görevine son verme kararına tepki göstererek, BM’nin onaylarının aldığı mali yardımlara dayandığını gösterdiğini ve yasanın geçerli olmadığını söyledi. bu gerçeği içler acısı olarak nitelendirdi.

Yemenli yetkili, bm müfettişleri ekibinin devam etmesini engellemenin, Sana’a hükümetinin Suudi koalisyonuna yönelik zulümlerine ilişkin tüm açıklamalarının doğru olduğunun ve koalisyonun Sanaa hükümetine yönelik suçlamalarının asılsız ve uydurma olduğunun açık bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Sanaa hükümetinin dışişleri bakan yardımcısı, “gerçek başka türlü olsaydı, soruşturmayı iptal etmezlerdi ve müfettiş ekibinin çalışmaları sona ermezdi.” diye de ekledi.

Perşembe akşamı, bm i̇nsan hakları konseyi Yemen’deki müfettişlerinin görevinin sona ermesi için ezici bir çoğunlukla oy kullandı. oylamada, konseyin 47 üyesinden 21’i müfettişlerin görev süresinin uzatılmasına karşı çıktı ve 18’i kabul etti. nir’in yedi üyesi çekimser kaldı.

14 eylül’de konsey, Suudi Arabistan’ın baskısı ve lobisi altında, müfettiş ekibinin yemen savaşı raporunu okumasını engelledi. Suudi Arabistan, Yemen’in Mustafa hükümeti ve el-Majlis el-Antagali el-Janubi (güney geçiş konseyi) grubu savaş suçu işlemekle suçlandı.

Suudi hükümeti, BM müfettişlerinden gelen bilgilerin “siyasi” ve “taraflı” olduğunu iddia ederek raporun okunmasına karşı çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 + 20 =