Ultra-Ortodoks Yahudiler zorunlu askerliğe direniyor

Ultra-Ortodoks Yahudiler zorunlu askerliğe direniyor

İşgal güçlerinin, ultra-Ortodoks Yahudileri askere alma çabalarının devam ettiği ve bu Yahudilerin zorla askere alınmaya karşı direndikleri bildirildi; işgal güçleri ve Haredi gençlerin yaygın askere gitmeme sorununu nasıl çözecekleri belirsizliğini koruyor.

Wall Street Journal (WSJ) Perşembe günü yayınladığı bir haberde Haredi Yahudilerinin çoğunluğunun zorunlu askerliğe nasıl direndiğini ve esasen İsrail’in ana akım kültürüne nasıl karşı çıktığını tartışmaya açtı.

WSJ‘ye konuşan 19 yaşındaki ultra-Ortodoks Shlomo Roth, “Biz Haredim Yahudileri için orduda olmak ölümden beter,” diyor.

El-Meyadin‘e göre, İsrail işgali, Gazze’de devam eden soykırım, operasyonların Batı Şeria’ya genişletmesi ve Lübnan’la savaşı nedeniyle 7 Ekim’den bu yana önemli bir askeri personel ve insan gücü sıkıntısı yaşıyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant geçen ay yaptığı açıklamada Tel Aviv’in insan gücü sıkıntısı nedeniyle acilen 10 bin yeni askere ihtiyacı olduğunu söyledi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, kuvvetlerini genişletmek amacıyla Haziran ayında ordunun ultra-Ortodoks (Haredim) nüfusunu askere alarak zorunlu askerlik uygulamasına izin verdiğine hükmetti.

Pazartesi günü yaklaşık 300 Haredi erkek işgal güçlerine yazıldı ancak Haredilerin çoğu, yıl sonu için belirlenen askere alma süresinin yaklaşmasına rağmen askere alınmamakta direndi. 

İsrail ordusu, 900 ultra-Ortodoks gencin Ağustos ortasında ilk değerlendirmelerini tamamlamak üzere bir askere alma merkezine gelmelerini talep eden mahkeme kararlı askere alma emirleri yayınladı. Emrin yasallığına rağmen sadece 48 Haredi emre uydu. 

Siyasi analist Israel Cohen, Haredi toplumu içinde askerlik muafiyetlerine ilişkin önemli bir değişimin altını çizdi.

Geçmişte pek çok Haredi erkeği bu muafiyetleri güvence altına almak için kabul merkezlerini sık sık ziyaret ediyordu ancak tutumları değişti.

Haziran ayında alınan önemli bir karardan önce, Haredi toplumunun sadece en uç kesimleri askeri güçlerle etkileşime girmekten kaçınıyordu.

Cohen, İsrail’deki çok sayıda Haredi grubuna rehberlik eden hahamlık makamlarına işaret ederek, “Şimdi Haredi ana akımının tamamı bu düşünceyi yineliyor” dedi. 

İsrail ordusu yıllar boyunca ultra-Ortodoksları bünyesine katmak için, dindar askerleri barındırmak üzere tasarlanmış özel birimlerin oluşturulması ve askerlik hizmetinin kariyer beklentilerini artırabileceğini öne süren tanıtım kampanyaları da dahil olmak üzere çeşitli girişimlerde bulundu. 

Ancak bu girişimler büyük ölçüde başarısız oldu, haberler ultra-Ortodoks geçmişe sahip 2 binden az askerin orduda görev yaptığını ve bunların çoğunun dini köklerinden uzaklaştığını vurguluyor.

Ordu, cephede karşılaştığı zorluklar karşısında askere alma stratejisini gözden geçirerek Haredi askerleri cezbetme çabalarını yoğunlaştırdı ve onların yaşam tarzı ihtiyaçlarını destekleme konusunda daha istekli olduğunu da gösterdi.

İsrail Gazze’ye dönmeyi reddeden askerleri kovuşturmakla tehdit ediyor

İsrail işgal güçlerinin, Gazze’de devam eden soykırıma devam etmek üzere Gazze’ye dönmemeleri halinde, son aylarda artan ret vakaları nedeniyle askerlerini kovuşturmayla tehdit ettiği bildirildi. 

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN’ın 30 Ağustos tarihli haberine göre, bir piyade tugayından yaklaşık 20 işgal askeri Gazze’ye dönmeyi reddetti ve askerlerden yaklaşık 10’u askeri emirlere uymadıkları için kovuşturmaya uğrayacaklarını belirten resmi uyarılar aldı.

İşgal güçleri askerlerinin aileleri, asker yakınlarının “Gazze’de kara tatbikatı yapmaya zorlandıklarını ya da hapisle karşı karşıya kaldıklarını” iddia ederek, “Birliklerinde savaşabilecek durumda olan sadece birkaç asker kaldı… Ebeveynleri olarak onları umursamayan bir sistemle yüzleşmelerini sağlamalıyız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − 12 =