Türkiye’de internet çetesi tehlikesi

Türkiye’de internet çetesi tehlikesi

RASAT Araştırma Merkezi’nin internet çetelerine yönelik raporu Türkiye’deki büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. Araştırmada, anonim çetelerin dolandırıcılıktan, pedofiliye ve teröre kadar her alanda olduğu görüldü.
İstanbul Edirnekapı’da bulunan surlarda Semih Çelik’in iki genç kızı katletmesinin ardından Türkiye‘de son günlerde peş peşe meydana gelen sansasyonel olaylar internet çetelerini tekrar gündeme getirdi. 

22 Ocak 2024’te İstanbul Esenyurt’ta, 24 Temmuz 2024’te Bingöl’de, 12 Ağustos 2024’te Eskişehir’de, 16 Ağustos 2024’te Yozgat’ta gerçekleştirilen saldırılarda ve saldırıların gerçekleşme süreçlerinde yaşanan benzerlikler de saldırganların bir şekilde internet çeteleriyle irtibata geçmiş olma ihtimali kuvvetlenirken, RASAT Araştırma Merkezi internet çetelerine ilişkin detaylı bir rapor hazırladı. 

İNTERNET ÇETELERİNİN DOĞUŞU

RASAT‘ın eylül ayında hazırladığı rapora göre, Türkiye’de internet çetelerinin doğuşu ilk olarak Serkan İnci‘nin kurucusu olduğu ‘İnci Sözlük’ gibi forum siteleri ve sosyal medya platformu Facebook‘ta oluşturulan kara mizah gruplarından başladı. İnternet çetesi olarak adlandırılabilecek ilk grubun 2013 yılında Facebook’ta AOG (Amacı Olmayan Grup) adıyla kurulduğu tespit edildi. Bu grubun hemen ardından ise GGG, KGB, OGB ve BGY gibi gruplarla internet çeteleri çoğaldı. 


ANONİM OLMANIN ÖZGÜVENİ VAR

Facebook ve çeşitli platformlarda oluşturulan söz konusu gruplarda üyelere en büyük rahatlığı veren durumun ise ‘kayıtsızlık’ yani anonim olmanın verdiği görüldü. Grup üyeleri ‘Anonim’ olmanın rahatlığıyla son derece ciddi konuları dahi kendilerince mizah unsuru hâline getirerek toplumun sinir uçlarına dokunabiliyor.

Bu gruplardaki kişilerin, terör saldırılarda ölen, yaralanan, sakatlanan insanlarla, dinî ve millî değerlerle ve hatta engelli bireylerle dahi alay ederek ve bunlara bağlı yalan haberleri kitlelerine ulaştırarak katmuoyu dizaynı oluşturmaya başladığı belirlendi. 

İNTERNET ÇETELERİNİN ÖNCÜSÜ: DEHA TUZCU

İnternet çetelerinin oluşma sürecinde öncü isim olarak ise e BGY (Bugünlük Grup Yeter) adlı grubun üyelerinden biri olan, ‘DEHA TUZCU‘ takma ismini kullanan ve ABD’de yaşadığı belirlenen kişi oldu. 

Deha Tuzcu isimli kişinin ‘aşırılık’ sebebiyle bulunduğu gruptan kovulduğu sonrasında ise 15 Temmuz alçak darbe girişiminden esinlenerek ’15 TEMMUZ’ isimli kendi grubunu kurduğu belirlendi. Bu grupta amacının ‘Putları yıkmak’ olduğunu söyleyen Deha Tuzcu’nun gruba üye olmak için öncelikle “Allah’a, Kur’an-ı Kerim’e, Türk şehitlerine, şehitlerin ailelerine, gazilere, Türk bayrağına ve Atatürk’e” hakaret etmeyi zorunlu kıldığı tespit edildi. 

Tuzcu‘nun grubundaki üyelerin 6 Şubat 2023‘te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde bile, sosyal medyada yanıltıcı bilgiler paylaşan, enkaz altındaki depremzedelerin telefonlarını meşgul ederek onlarla dalga geçen şahıslar olduğu ortaya çıktı. 

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI DA YAPILDI

Deha Tuzcu ve Ahmet Atilla Kirazoğlu‘nun 2018 yılından itibaren “ICQ” adındaki İsrail menşeili çevrimiçi mesajlaşma platformunu kullanarak kredi kartı hırsızlığı gibi çeşitli dolandırıcılıklar yaptığı belirlenirken, , kendilerine karşı çıkan kişilere silahlı saldırı tehdidinde bulunduğu öğrenildi. 

ATAT isimli grupta hiyerarşide yükselmek için üyeler çeşitli suçlara yöneltilirken, grup üyelerinin gerekli müdahalelerle karşılaşmamaları ve kendilerini takip edilemez hissetmeleri, zamanla daha büyük çapta hırsızlıklar yapma girişimlerini beraberinde getirerek, yurt içinde ve yurt dışında pek çok kişinin kredi kartının bu üyeler tarafından çalındığı bilgisi elde edildi. 

PEDOFİLİ SAPKINLARININ YUVASI

RASAT‘ın raporunda internet çetelerinin en tehlikelilerinden birinin ise “C31K” grubu olduğu belirtildi. Diğer gruplar gibi üyelik esnasında dini ve milli değerlere hakareti zorunlu kılan bu grubun diğerlerinin aksine bir takım eylemlerde de bulunduğu ortaya çıktı.

Çetenin sözde liderlerinin Telegram kanalında aktif rol alan ‘HZ. EBU CEHİL’ isimli kullanıcı olduğu ifade edilirken, grubun el yapımı patlayıcı (EYP) yapımı tarifleri, pedofili ve kedi/köpek gibi evcil hayvanların işkence yoluyla katledildiği görüntüleri içeren fotoğraf ve videoları da Telegram üzerinden paylaştığı ve bu işin ticarete çevrildiği belirlendi. 

GRUBUN HEDEFİ ÇOCUKLAR

Raporda, C31K‘nın oluşturduğu tehdit seviyesinin diğer gruplardan farklı olduğu Telegram kanallarında hedeflerinin özellikle çocuklar olduğu açıkça belirtilirken, bazı üyelerin daha ileri giderek çevrelerindeki çocukların cinsel bölgelerinin fotoğraf ve videolarını çekerek grupta yayınladıkları belirlendi. 

Bazı üyelerin ise şantaj yoluyla küçük çocukları kendi çıplak görüntülerini çekmeye zorlarken, bazı üyelerin ise çocuklara istismar ederek bu görüntüleri de herkese açık biçimce gruplarda paylaştığı görüldü. 

“İNSAN ÖLDÜRMEDE PRATİKLİK KAZANMA ÇALIŞMASI”

C31K grubunun sokak hayvanlarının ayaklarını ve kuyruklarını kesmek, gözlerini oymak, yakarak ve ezerek öldürmek, pet şişenin içine hapsetmek gibi canice eylemler içeren faaliyetlerle ilk olarak sosyal medya ve kamuoyunda tanındığı, bu eylemleri ise ‘İnsan öldürme’ yolunda pratiklik kazanmaya yönelik gerçekleştirdiği öğrenildi. 

Grupta yazılan ifadelerde bu çalışmaların şimdilik hayvanlar üzerinde yapıldığı sıranın “çocuklara” ve “şehitlerin eşlerine” geleceğini açıkça ifade edildiği görüldü. 

TERÖR ÖRGÜTLERİNE PROPAGANDA YAPIYORLAR

C31K ve benzeri gruplara mensup olan şahısların bölücü terör örgütlerinin de propaganda araçları olarak çalıştığı paylaşımlarında sık sık terör örgütü PKK ve DAEŞ gibi örgütlerin propagandalarına yer verdiği belirtildi. Öte yandan gruplara üye olan kişiler, çeşitli silah ve EYP fotoğrafları paylaşarak Türkiye’de de saldırı düzenleyeceklerini ileri sürüyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × three =