Türkiye’de Gadir Bayramı

Türkiye’de Gadir Bayramı

Dini ve mezhebi kısıtlamaların bazı İslam ülkelerinde uygulanmasına rağmen, mübarek Gadir Bayramı her sene Türkiye’de görkemli şekilde düzenleniyor.

Geçtiğimiz senelerde Türkiye’de yaşayan Şii müslümanlar, her daim Gadir Bayramı’nı en önemli bayramlardan biri haline getirmeye gayret göstermiştir. Bundan önce kısa adı EHDAV olan Ehl-i Beyt Kültür Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Yeral yaptığı konuşmada, Gadir Bayramı’nın resmi tatil olarak ilan edilmesini istemişti. Hatay’da bir grup devlet yetkilisi ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Ali Yeral, mübarek Gadir Bayramı hakkında açıklamalarda bulunarak şöyle dedi: Yıllarca, Gadir Bayramı, kapalı kapılar arkasında gizlice düzenleniyordu. Ancak yapılan büyük çabalar sonucu bugün bu bayram, Türkiye’nin genelinde vatandaşların coşkulu katılımıyla düzenleniyor.
Türk kanaat önderi, Gadir-i Hum Bayramı dünyada Şiilerin en büyük ve önemli gün ve bayramlarından olduğuna işaretle, Türkiye’de bu günün resmi tatil olmasına ilişkin bir yasa çıkarılmasını temenni etti.
Ayrıca Hatay eski kaymakamı Muhammed Celalledin Lekesiz, yaptığı konuşmada Gadir-i Hum bayramına temasla, birlik ve beraberliğin her daim ilerlemeye yol açtığına işaretle, İmam Ali -as- ve İmam Hüseyin’in -as- Müslümanlar arasında ortak değer olduğunu, hangi din ve mezhep mensubu olursa olsun zulüm karşısında başkasının acı ve çilesini öğrendiğinde insanların ona inandığını kaydetti.
Oysa Müslüman toplulukların liderlerinin bir kısmı, Gadir-i Hum olayını önemsemeden Müslüman milletlerin kurtuluş gemisinde oturabileceğini düşünüyorlar. Bu bağlamda taklit mercilerin bazılarının görüşleri önemlidir. İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei konuşmalarının birinde, Gadir-i Hum Bayramı’nın ‘İlahi Büyük bir Bayram’ olarak nitelendirerek, “Bu tabirin kullanılmasının nedeni, Gadir gibi İslam’da hükümet kural ve ilkelerinin belirlendiği büyük bir olayın meydana gelmesinden dolayıdır. Bu kural ve ilkeler, İslam toplumundaki ‘velayet’ ve ‘imamet’tir. Allah’ın emri ile Peygamber tarafından açıklanmıştır. Gadir’de hükümet kurallarının belirtilmesi ile birlikte, büyük, nurani, mukaddes ve hatasız bir şahsiyet olan Hazreti Ali imametin ölçüsü olarak tanıtılmıştır. Tabi imamet ve İslam toplumunun liderliği konusunda hiç kimse Emir’el Mü’minin Ali’nin -as- o eşsiz makamına ulaşamaz. İslam tarihindeki İmam Humeyni gibi çok değerli ve her yönüyle kapsamlı büyük ilmi ve irfani âlimler, Emir’el Mü’minin karşısında güneşten yayılan ışığın yansımalarıdır.” ifadelerini kullandı.
İslam inkılabı rehberi, Gadir-i Hum olayının, İslam toplumunun ve hükümetinin temelini attığını belirterek, ”İslam’ın imamet ve velayet kuralları dışında, monarşi, kişisel zorba güçler ve aristokrasi gibi hiçbir modeli kabul etmeyeceğini göstermiştir. Allah Teala tarafından Peygamber’in risaletinin tamamlanmasının imametin açıklanmasına bağlı olduğu belirtilmiştir. Bu İslami inanış, sağlam ve inkar edilemez delillere dayanmaktadır, ama bu inanca bağlı kalmada ve onu açıklamada, Ehl-i Sünnet kardeşlerimizin duyguları tahrik edilmemelidir. Çünkü böylesi bir durum, masum İmamların yaşantısına aykırıdır.” Dedi.
Kuran-ı Kerim’in büyük müfessirlerinden rahmetli Seyyid Muhammed Hüseyin Tabatabi de Gadir-i Hum Bayramı hakkında şöyle diyor: Yüce İslam Peygamberi, Gadir-i Hum’da Ali’yi -as- İslami toplumun sorumlusu olarak tanıtarak, karşıtların düşüncelerini batıl kıldı ve devamında, Gadir, insanlık toplumunun cehalet ve karanlıktan ve pratik cehaletten çıkış başlangıcı ve Yüce İslam Resulü’nün Biset’inin esas amacı olan aydın düşünce sahnesine  ve aydın bilim ortamına giriş noktasına giriş kapısı olduğunu belirtti.
Bu gerçeklere bakılaraktan, Gadir-i Hum Bayramı etkinliklerinin düzenlenmesi Müslümanlar için büyük öneme sahip olduğu anlaşılıyor. Tüm Müslümanlar, Tevhid dinini sağlamlaştıracak İslam münasebetlerini tertip etmek için öncü olmaları gerekiyor. Özellikle İslam Peygamberi’nin (saa) beyan ettiği gibi,  Yüce İslam Dini, Hz. Ali (as) ile tamamlanıyor.
Kuran-ı Kerim’de de, Hz. Ali’nin -as-Yüce İslam Peygamberi’nin yerine tayin edilmesinin önemi hakkında ayetler nazil olmuştur. Bu gerçeklere göre, Türkiye halkı, Yüce İslam dinine gerçekçi bakışlarıyla her sene geniş şekilde Gadir-Hum Bayramı etkinliğine yoğun ve coşkulu şekilde katılıyorlar, bu sene de aynı şekilde katılımın geniş çaplı olacağı düşünülüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − eight =