Türkiye neden İran’ı karıştırmaya çalışsın? / Ahmed Nowruzi: Karşı önlem alma hakkımız var

Türkiye neden İran’ı karıştırmaya çalışsın? / Ahmed Nowruzi: Karşı önlem alma hakkımız var

Türkiye’deki bazı siyasetçilere göre, TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) Genel Müdürü’nün son dönemdeki İran karşıtı açıklamaları, İsrail rejimiyle uyum içerisinde yapılmıştır.

TRT Genel Müdürü “Zahid Sobacı”, perşembe günü “Bursa Uludağ Üniversitesi”nin açılış töreninde İran İslam Cumhuriyeti’ni sözlü saldırıların hedefi haline getirdi. Pars Today’in haberine göre, Zahid Sobacı, törende 41 yabancı dilde TRT yayınlarının başlatılmasına atıfta bulunarak şaşırtıcı ve ilginç bir ifadeyle şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar bu kanalda Farsça yayını başlatacağız. İran’ı rahatsız etme durumundayız, İran’ı rahatsız etme zorundayız.!”

Bu bağlamda, bazı önde gelen Türk siyasetçiler bu sözlere tepki gösterdi.

Türkiye’nin Zafer Partisi lideri “Ümit Özdağ” şöyle dedi: Görünen o ki, Adalet ve Kalkınma Partisi Amerika ve İsrail’in yanında İran’a karşı yer almaya karar vermiş.

Türkiye Vatan Partisi lideri “Doğu Perinçek” ise bu konuda yaptığı açıklamada şöyle dedi: Sadece Amerika ve İsrail’in destekçileri böyle bir açıklama yapabilir. İran’ı rahatsız eden şey, Amerika ve İsrail’i memnun eder. Bu ifadeler, benimsenen yeni bir hattın ifadesidir.

Bu konuda, “Ehsan Movehhediyan” adlı bir analist İran Diplomasi’ye yazdığı bir makalede şöyle belirtti: “Türkiye devlet televizyonu TRT’nin genel müdürü Zahid Sobacı küstahça dedi ki: Yıl sonuna kadar TRT Farsça kanalını açacağız. İran’ı rahatsız etmeli, huzursuz etmeliyiz!” Şaşırtıcı olan şu ki, bu kişinin söylediklerine oradaki dinleyicilerden kimse itiraz etmiyor. Türkiye’nin neden İran’ı karıştırmaya çalışması gerektiği ve İslam dünyasının İsrail rejiminin Filistin ve Lübnan’daki vahşetlerine odaklanması gerektiği bu hassas dönemde bu tür açıklamaların anlamı nedir? Türkiye’de bir devlet görevlisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izni ve koordinasyonu olmadan komşu bir ülkeye karşı bu kadar pervasız ve tehditkar bir dil kullanabilir mi?”

Bazı medya kuruluşlarına göre bu hareket, Suudi Arabistan ve İsrail’in İran International’ı kurarak yaptığı İran karşıtı medya hamlesine benzer bir medya stratejisinin parçası olarak görülüyor. Özellikle Türkiye devlet televizyonunun başkanının çirkin ifadeleri elbette ki sonuçları olacaktır.

İran İslam Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (IRIB) Yurtdışı Yayınlar Başkanı “Ahmed Nowruzi”, TRT genel müdürünün açıklamalarına Twitter’da yanıt verdi: “Bizim odak noktamız, İsrail rejiminin Filistin ve Lübnan’daki günlük katliamlarını raporlamak ve sağlıksız ve ihtiyatsız açıklamalar nedeniyle dikkatimizi dağıtmamak. Uygun karşı önlemler alma hakkını saklı tutuyoruz. IRIB olarak, Türk makamlarının bu açıklamaları uygun şekilde kınayıp bu konuda netlik sağlamalarını umuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × one =