Türkiye için deprem iddialarına uzman isim yanıt verdi

Türkiye için deprem iddialarına uzman isim yanıt verdi

Daha önceden 6 Şubat depremlerini tahmin etmesi ile bilinen Hoogerbeets’in şirketi Solar System Geometry Survey (SSGEOS) yeni bir harita yayımladı.  Depremden etkilenecek bölgelere yer verilen haritada Adana, Hatay çevresi, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi dikkat çekti. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu ile bu iddiaları konuştu.

“BUNLAR SPEKÜLATİF LAFLAR”

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu şunları söyledi:
Türkiye bir deprem ülkesidir.Son 100 yılda 7’nin üzerinde 25 tane deprem olmuş.Her gün 3’ün üzerinde depremler oluyor. Dolayısıyla kocaman bir yuvarlak çizip ‘burada ben deprem bekliyorum’ demek spekülatif bir laftır. Son derece yanlış.Deprem dediğimiz olayın bir mekanizması bir mekaniği var bir matematiği ve fiziği var.  

“MARMARA VE YEDİSU FAYLARINA DİKKAT ETMEK LAZIM”

Bir yerlerde depremler beklenebilir. Bunlar çok daha önceden tanımlanır. Sismik boşluklar vardır.Nitekim 6 Şubat öncesinde de o bölgede sismik boşluk olduğu biliniyordu. Ama hangi gün olacağını hiçbirimiz bilmiyorduk.Depremin tam zamanını ve büyüklüğünü bilimsel olarak söylemediğiniz sürece bunlar lafügüzaftır. Bunlardan vazgeçip yaşadığımız yerin depreme dayanıklı olup olmadığına bakacağız.
Orta Karadeniz’de depremden etilenecek bölge Kuzey Anadolu Fay’ı üzerindedir.Kuzey Anadolu Fay Zonu’da 1999 depreminden bu yana neredeyse periyodunu tamamlamış durumda. Orada iki tane sismik boşluğumuz var. Birisi doğudaki Yedisu Fayı diğeri de batıda Marmara Bölgesi. Dolayısıyla bu iki bölgede deprem bekleniyor. Bu iki bölgeye çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 9 =