Telaviv polis teşkilatı başkanının istifası ve iç krizin devam etmesi 

Telaviv polis teşkilatı başkanının istifası ve iç krizin devam etmesi 

Siyonist Rejim İsrail’de Telaviv’in bölge polis teşkilatı başkanı Ami Eşed,  Siyonist Rejim güvenlik güçlerinin içişlerine Siyonist kabinesinin müdahalelerine itiraz girişimi olarak görevinden istifa etti. 

Geçen Ocak ayından bu yana, işgal altındaki topraklar Siyonist rejimin kabinesine karşı gösterilere sahne oldu. Netanyahu ve bazı kabine üyelerinin yolsuzluğu, yargı sistemini zayıflatmayı ve kabine ile parlamentonun yetkilerini artırmayı amaçlayan yargı reformları ve bazı kabine üyelerinin aşırılık ve ırkçılığı, sık ve sürekli gösterilerin ana nedenleridir.  Bu gösterinin şimdiye kadar çeşitli sonuçları da oldu. Bu sonuçlardan biri, Siyonist Rejim İsrail toplumunun aşırı derecede kutuplaşması ve toplumsal bütünlüğünün her zamankinden daha kırılgan hale gelmesidir. Diğer bir sonuç da, kabinenin halk meşruiyetinin temellerinin de büyük ölçüde zayıflamış olmasıdır, çünkü birkaç yüz bin kişinin katıldığı haftalık gösterilerin en önemli talepleri arasında Netanyahu’nun istifası ve kabinenin düşmesi ve istifa etmesi de yer almaktadır. 

Böyle bir durumda 2021’de bir buçuk yıllığına iktidarı rakiplerine devreden ve şimdi de  yeni seçimler yapmaya razı olmayan Netanyahu, protestoculara polis şiddeti çağrısı yapıyor. Bu, İsrail polisinin şimdiye kadar çok fazla şiddet kullanmasına ve protestoculara daha sert bir şekilde baskı yapmaya hazır olmasına rağmen gerçekleşiyor. Bu konuda Tel Aviv bölgesi Siyonist polis şefi “Ami Aşed”, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sağcı ve aşırı kabine üyelerinin siyasi müdahalesine atıfta bulunarak yaptığı açıklamada istifasını açıkladı. Netanyahu’ya karşı protestocuların daha sıkı bir şekilde bastırılması çağrısında bulunan Siyonist Rejim başbakanı Netanyahu’ya bir türlü baş kaldırdı. 

Siyonist rejimin İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gevir, Netanyahu’nun yargısal değişikliklerini protesto etmek için yolları ve otoyolları kapatan göstericilere karşı şiddetli ve ağır karşılık verme çağrısında bulunan kişidir. Buna göre Ashed, Ben Gevir’in adını vermeden bu açıklamada, belirli bir bakanlık organının protestoculara daha sert bir baskı yapılmasına yönelik beklentilerini karşılayamayacağını, bu tür taleplerin kuralların ihlali olduğunu ve profesyonel kararlara açık bir müdahale olduğunu açıkladı. 

Tel Aviv bölgesi Siyonist polis şefi “Ami Aşed”in istifa açıklamasındaki önemli nokta, Netanyahu kabinesinin eylemlerinin sadece barış ve düzen getirmeyeceğini, aynı zamanda barış ve düzene karşı bir kaosa yol açacağını açıkça belirtmesidir. “Ami Eşed”, “Otuz yıllık hizmetimde ilk kez, benden istenenin barış ve düzeni sağlamanın değil, tam tersi olduğu saçma bir gerçekle karşılaştım.” açıklamasında bu yönde ifşaatlarda bulundu. Tel Aviv Emniyet Müdürü’nün istifası da iki önemli nokta içerir. Birinci nokta şu ki; İsrail makamları işgal altındaki topraklardaki iç krizin üstünü kapatamıyor. İkinci nokta, Netanyahu kabinesinin davranış ve politikaları, başta toplumsal huzursuzluk olmak üzere iç krizlerin artmasına neden oluyor. Bu bağlamda Tel Aviv polis şefinin istifasının ardından Tel Aviv’de yaşayan çok sayıda Siyonist sokaklara çıkarak Netanyahu kabinesinin diktatörce ve otokratik uygulamalarını bir kez daha protesto etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × two =