Suudi ve İsrailli bakanlar: Tarihi biz yazabiliriz

Suudi ve İsrailli bakanlar: Tarihi biz yazabiliriz

Riyad, İsrail ile normalleşme görüşmelerinin hâlâ masada olduğunu 7 Ekim’den bu yana defalarca teyit etti.

he Cradle’ın bildirdiğine göre, İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barakat, 26 Şubat’ta Abu Dabi’deki bir konferansta Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi’ye, Riyad ve Tel Aviv’in birlikte “tarih yazabileceğini” söyledi. 

Riyad, Aksa Tufanı Operasyonu’nun ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, Filistin devletinin kurulması şartını iki katına çıkardı. 

Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) bakanlar konferansında gerçekleşen buluşmalarının fotoğrafı sosyal medyada ortaya çıktı. İsrail Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamaya göre, İsrailli bakan, Suudi meslektaşına “barış arayan ülkelerle barışa ilgi duyuyoruz ve birlikte tarih yazabiliriz” dedi.

Savaş öncesinde Suudi Arabistan, İsrail’in Filistinlilere taviz vermesini şart koşarak ‘normalleşme’ talep etmişti. Ancak ilerleyen zamanda görüşmeler ABD destekli nükleer program, Washington ile savunma paktı ve silah erişimi konularına odaklanmaya evrilmişti.

Riyad bu ayın başlarında yaptığı açıklamada “Krallık, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm İsrail güçleri Gazze Şeridi’nden çekilmedikçe İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir” demişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × four =