Suriye’de meydana gelen terör saldırısı

Suriye’de meydana gelen terör saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki Humus ilinde subay üniversitesi öğrencilerinin mezuniyet törenine dün (5 Ekim) düzenlenen terör saldırısında en az 80 kişi öldü, 240’tan fazla kişi de yaralandı.

Suriye El-Ahbariye kanalı perşembe günü öğleden sonra, terör unsurlarının kuzeybatı Suriye’ye intihar İHA’sı gönderdiğini, bu drone saldırısının subay üniversite öğrencilerinin mezuniyet törenine yakın bir bölgeye yapıldığını, bu saldırıda çok sayıda asker ve sivilin hedef alındığını bildirdi.

Önemli olan bu terör saldırısının failleriyle ilgilidir. Suriye Savunma Bakanlığı’na göre bu saldırının sorumlusu İdlib’deki terörist unsurlardı. Dolayısıyla bu saldırı Suriye içinden planlandı ve İdlib merkezli teröristler tarafından gerçekleştirildi.

İdlib, Suriye’nin bu ülke hükümetinin kontrolünde olmayan en önemli ili ve burada teröristler hala faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda İdlib, ABD dahil yabancı aktörlerin Suriye ordusunun teröristlere yönelik operasyonlarını kabul etmediği tek ildir.

İdlib merkezli terör grupları, Suriye ordusuna ve rejimine saldırmak için her fırsatı değerlendiriyor.

Önemli olan şu ki; Humus’ta Suriyeli askerlerin mezuniyet törenine yönelik saldırı, Ankara’da Meclis ve İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen saldırıdan yalnızca 4 gün sonra gerçekleştirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Pazar günü Ankara’daki hükümet binasına saldıran iki silahlı unsurun Suriye’den Türkiye’ye girdiğini söyledi. Dolayısıyla Suriye’de terör tehditlerinin bir kez daha arttığı söylenebilir.

Son aylarda ABD’nin Suriye’de terörü canlandırmaya çalıştığına dair çok sayıda haber ve rapor yayınlanmıştır.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Makdad, dün Humus vilayetine düzenlenen saldırının ardından İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, bu tür eylemlerin perde arkasında ABD destekli terör grupların bulunduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de bu trajik olaydan terör gruplarının yabancı destekçilerini sorumlu tutarak, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere sorumlu uluslararası kuruluşlara bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Son sıralarda Türkiye’nin Yeni Şafak gazetesi, çeşitli medya kuruluşlarında yayınlanan bilgilere dayanarak hazırladığı bir raporda, Suriye ve Irak’ta son zamanlarda gerçekleşen terör saldırılarının %75’inin, çoğu eski IŞİD’den sağ kurtulan yetimler olan genç erkekler ve kızlar tarafından gerçekleştirildiğini yazdı. Ayrıca reşit olmayan yaklaşık 7 bin çocuk ve genç, Amerikan özel harekat kuvvetlerinin gözetiminde Suriye ve Irak’taki Kürt ve IŞİD terör gruplarında eğitim görüyor.

Suriye’de terör operasyonlarının ve tehditlerinin artmasının ve ABD’nin IŞİD terörünü canlandırmak istemesinin en önemli sebebinin Suriye dış politikasında başlayan süreç olduğu görülüyor. Arap ülkeleri Suriye ile ilişkilerini yeniden kurdu, Suriye Arap Birliği’ne döndü, Beşar Esad da 18 yıl aradan sonra Çin’i ziyaret etti. Bu süreç, Suriye hükümetinin bu ülke içinde ve dışında konumunu güçlendirmek anlamına geliyor ki bu, ABD, muhalefet ve Washington’un desteklediği teröristler için arzu edilmeyen bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four + 15 =