Sudan’ın Siyonist İsrail ile normalleşmesi zor!

Sudan’ın Siyonist İsrail ile normalleşmesi zor!

ABD sivillerin liderliğinde bir geçiş hükümetini yeniden kurmalar ve bunlara baskı yapmak amacıyla Sudan ordusu üzerindeki etkisini kullanacak.

Üst düzey bir ABD’li yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Sudan’a, Afrika ülkesinde bir askeri darbenin ardından İsrail ile İbrahim Anlaşmaları normalleştirme anlaşmasını ilerletmesi için baskı yapmasının olası olmadığını söyledi.

Eski başkan Donald Trump, ABD baskısı altında İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul ettikten sonra, ülkeyi terörizmin devlet sponsorları listesinden çıkarmak da dahil olmak üzere Sudan’ı desteklemeyi kabul etti – henüz gerçekleştirmediği bir hareket.

ABD’li yetkili, askeri lider General Abdel Fattah al-Burhan’ın kararın bir parçası olduğunu kaydetti ve ABD’nin normalleşmeyi desteklemeye devam ettiğini söyledi. Bununla birlikte, mevcut durum, işleri ileriye taşımak için elverişli görünmüyordu.

Yetkili, “[İbrahim Anlaşmaları] bütün için iyidir – Sudan için iyidir, bölge için iyidir” dedi.

Yetkili, “Ancak, Sudan’ın askeri hakimiyet olduğu sürece istikrarlı olduğunu görmediğimiz gerçeği göz önüne alındığında, şu anda bu konuda askeri bir hükümete baskı yapıldığını görmüyorum” diye ekledi.

Yetkili ayrıca, sivil hükümetin devrilmesinden sonra önemli bir niyet testi olacağını söyleyerek Sudan ordusunun Cumartesi günü planlanan kitlesel protestolara karşı şiddetten kaçınmasını talep etti.

Yetkili askeri darbeden bu yana 20 ila 30 kişinin öldürüldüğünü, Sudanlı sağlık yetkilileri tarafından verilen sekiz sayısının düşük olduğunu belirtti.

Yetkili Cumartesi gününü de “gerçek bir sınav” olarak nitelendirdi ve Washington’un, ordunun sivil liderliğindeki geçiş hükümetini görevden almasına karşı çıkmak için çağrılan gösterilere verilen yanıttan “gerçekten endişe duyduğunu” söyledi.

Yetkili gazetecilere verdiği demeçte, “Sudan halkı, askeri darbeyi protesto etmek için sokaklara çıkmaya hazırlanıyor ve güvenlik güçlerini protestoculara yönelik her türlü şiddetten kaçınmaya ve vatandaşların barışçıl gösteri yapma hakkına tam olarak saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

“Bence bu, ordunun niyetlerinin ne olduğunun ve ne yazık ki kayıp hesabının ne olabileceğinin gerçek bir göstergesi olacak.”

Yetkili, Burhan liderliğindeki ordunun gösterileri tamamen engellemeye veya yolları ve köprüleri kapatmaya çalışabileceği konusunda uyardı.

Sudan ordusuna baskı

Diplomatik cephede ABD, Burhan’ın devrik sivil başbakan Abdalla Hamdok’u serbest bırakma kararını etkileyen Birleşik Arap Emirlikleri ile yakın temas halindeydi.

“General Burhan ile ilişkisi olan Emirliklileri bu taahhüdü kullanmaya – General Burhan ile olan güvenilirliklerini kullanmaya – kısa vadede, tutuklananların serbest bırakılmasına odaklandık.”

Yetkili, darbe sonrası yaklaşık 30 siyasi şahsın tutuklu kaldığını söyledi.

Başkan Joe Biden yönetiminde demokrasiyi savunan ABD, Sudan’a yaklaşık 700 milyon dolarlık ekonomik desteği askıya aldı.

Yardım, uzun süredir diktatör Omar al-Beşir’in 2019’da gençlerin önderliğindeki protestolarla karşı karşıya kalmasından sonra başlayan demokratik geçişi desteklemeyi amaçlıyordu.

Avrupa ülkeleri de Sudan’ın ordusuna baskı yaptı, ancak Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve komşu Mısır’ın kilit Arap güçleri açıklamalarında istikrarı vurguladı.

ABD’li yetkili yaklaşımdaki farklılıkları inkar etmedi, ancak ABD’nin Sudan’da demokrasiyi zorlamak için üç Arap gücünü aradığını söyledi.

Üçü de Sudan’ın istikrarı konusunda çok endişeli ve General Burhan’ın uygulamaya koyduğu ve aklındaki askeri yönetimin devam etmesinin Sudan’ı istikrarlı tutacağını sanmıyoruz” ifadesini kullandı.

KAYNAK: İsrail Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × two =