Son kullanma tarihi geçmiş çikolata yenir mi?

Son kullanma tarihi geçmiş çikolata yenir mi?

Çikolata, dünyanın dört bir yanında insanların mutluluk kaynağı olarak gördüğü neredeyse her kültürde keyifle tüketilen bir lezzet. Bu yüzden satın alırken sayısına bakmadan market arabalarını doldurduğumuz için bazen evde tarihi geçmiş çikolata bulabiliyoruz. Çöpe atmaya kıyamadığımız ancak tarihi geçtiği için içimiz rahat etmediğinden atıyoruz. Peki, tarihi geçen çikolataları çöpe atmak yerine tüketebilir miyiz? Sorunun cevabı bu yazıda.

Gerçek çikolata %100 kakaodan oluştuğu için acıdır ancak paketli aldığımız çikolatalarda genellikle kakao oranı düşük ve tadının tatlı olması için süt, şeker, yağ ve aroma verici gibi malzemeler yer alır. İşte satın aldığımız çikolataların içerisinde yer alan bu katkı maddeleri raf ömrünün kısa olmasına ve bozulmasına neden oluyor. Bu sebeple sütlü çikolatalar 1 yıllık raf ömrüne sahip olurken bitter çikolatalar 2 yıl raf ömrüne sahip.

Çikolatanın bozulmasında her ne kadar raf ömrü önemliyse de saklama koşulları da bu süreyi hızlandırabiliyor. Ambalajın açık olması, aşırı sıcak ve nemli bir yerde olması çikolatanın bozulmasındaki en büyük etkenler arasında yer alıyor. Ancak bahsettiğimiz bu bozulma çikolatanın kalitesi, tazeliği ve lezzetiyle alakalı. Yani çikolatanın tarihinde çok büyük bir zaman geçmişi yoksa ve yapısında herhangi bir bozulma görülmüyorsa gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ama tam aksine aradan çok uzun zaman geçtiyse ve çikolatada küf vb. gibi durumlar gözlemleniyorsa o zaman uzak durmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 + 20 =