Siyonizm’in Fransız siyasetindeki nüfuzu

Siyonizm’in Fransız siyasetindeki nüfuzu

Haaretz gazetesi, Siyonist rejimin Fransa’nın iç siyasetine müdahalesini ele aldı.

Haaretz’in habere göre, aşırı sağın Fransa’daki seçim yenilgisinin ardından İsrailli ve Fransız yetkililer, Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli’yi kampanya sırasındaki tutumu ve Fransız milliyetçi lider Marine Le Pen’e verdiği açık destek nedeniyle eleştiriyor.

İkili ilişkilerle ilgilenen İsrailli bir yetkili Chikli’nin tutumunu ‘diplomatik bir dinamit’ olarak nitelendirdi.

Haaretz’e konuşan diğer bazı diplomatlar da Chikli’nin tavrının Fransa ile ilişkilere zarar verdiğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un erken seçim çağrısı yapmasının ardından Chikli, tarihinde ilk kez parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi hedefleyen Le Pen’in partisine verdiği desteği açıkça dile getirmişti.

Haziran sonunda Chikli, Le Pen’in başbakan adayı Jordan Bardella’nın bir videosunu paylaştı.

Bir hafta önce Reshet Bet Radyosu’na verdiği mülakatta Chikli, mevcut seçimlerin cumhurbaşkanlığı için değil Fransız parlamentosu için yapılmasına rağmen, Le Pen’in seçilmesinin rejim için ‘mükemmel’ olacağını belirtti.

Chikli sadece Le Pen’e kişisel desteğini ifade etmekle kalmadı, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun da aynı görüşü paylaştığını ve aşırı sağcı siyasetçinin Fransa’da iktidara geldiğini görmek istediğini kaydetti.

İsrail lobisinin Fransa siyasetindeki etkisi

Chikli’nin Fransız iç siyasetine müdahalesi Macron’un seçim çağrısından çok önce başladı.

Mayıs ayı sonlarında Chikli, Le Pen’in partisinin şimdiye kadarki en iyi sonuçlarını elde ettiği Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sadece birkaç gün önce Avrupa’daki sağcı milliyetçi partilerin bir konferansına katıldı.

Chikli, Le Pen’i övdüğü bir sosyal medya paylaşımında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da eleştirdi ve Le Pen’in 7 Ekim’den sonra İsrail yanlısı bir mitingde konuştuğunu, Macron’un ise ‘katılmamayı tercih ettiğini’ söyledi.

Haaretz’e göre Chikli’nin Le Pen’e verdiği destek Fransa Dışişleri Bakanlığı ya da Fransa’nın İsrail” Büyükelçiliği’nin gözünden kaçmadı.

Ancak her ikisi de, Fransa’nın Gazze’ye yönelik savaşına yönelik eleştirileri ve İsrailli şirketlerin Paris’teki ana silahlanma fuarından men edilmesi kararı nedeniyle halihazırda gergin olan ikili ilişkilerde gerilimi tırmandırmamak için resmi bir yanıt vermekten kaçındı.

İsrail lobiciliğinin Fransa siyasetine müdahalesi sanılandan fazla

Chikli’nin eylemlerinin yol açtığı tartışmaların ardından Dışişleri Bakanı Israel Katz, Fransa seçimleri başlarken X’te yaptığı paylaşımda “İsrail Fransa’daki seçimlere müdahale etmez ve Fransız demokrasisine saygı duyar; tıpkı diğer ülkelerin İsrail demokrasisine saygı duymasını beklediğimiz gibi,” dedi.

Haaretz’in aktardığına göre İsrailli bir diplomatik kaynak, Chikli’nin Avrupa’daki aşırı sağcı partilerle ilişkilerinde bağımsız hareket ettiğini söyledi.

Kaynak, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının Chikli’nin yaptığı toplantılardan ya da konuyla ilgili açıklamalarından çoğu zaman haberdar olmadığını iddia etti.

Kaynak, “Dikkatle yaklaştığımız partilerle ilişki kuruyor ve esasen kendi kişisel dış politikasını yürütüyor. Fransa sadece bir örnek,” vurgusunu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + 15 =