Şimdi İran’ı kim yönetecek? / Anayasa ne diyor?

Şimdi İran’ı kim yönetecek? / Anayasa ne diyor?

İran Anayasa Koruyucular Konseyi Sözcüsü Dr. Tahan Nazif, cumhurbaşkanlığı seçimlerinnin önümüzdeki 50 gün içinde yapılacağını söyledi.

Anayasa Koruyucular Konseyi’nin web sitesine göre, İran Anayasa Koruyucular Konseyi üyesi ve sözcüsü hukukçu Dr. Hadi Tahan Nazif, İran Devlet Radyosu’nun ikinci kanalında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ayetullah Reisi ve beraberindeki fedakar arkadaşlarının şehit olmasıyla ilgili taziyelerini sunarak şunları söyledi: “Bu fedakarlar, İmam Rıza’nın (a.s.) doğum gecesinde yıllarca askerlik, hizmet ve İran’ın şerefli halkına hizmet etmelerinin karşılığını aldılar.”

Anayasa Koruyucular Konseyi Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü: “Onların güzel isimleri, cihadları ve hizmetleri halkın hafızasından silinmeyecek. Bu büyük bir kayıptır, ancak Yüce Lider’in de buyurduğu gibi, halk hizmetinde herhangi bir aksaklık olmayacak ve İran Anayasası bu tür günler için öngörüde bulunmuştur.”

Nazif, bu bağlamda 131. Anayasa maddesine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bu süre zarfında, seçimlere kadar ülkenin yönetimi, İslam İnkılabı Lideri’nin onayı ile Birinci Yardımcı’ya devredilecek ve cumhurbaşkanının yetkileri ve sorumlulukları ona ait olacaktır.”

Dr. Tahan Nazif ekledi: “Ayrıca Meclis Başkanı, Yargı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan oluşan bir konsey kurulacak ve 50 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli düzenlemeler yapılacak.”

Anayasa Koruyucular Konseyi Sözcüsü şunları kaydetti: “Her şey yasalara uygun şekilde takip edilecek ve anayasaya göre herhangi bir aksaklık olmayacak.”

Nazif ayrıca, gelecekteki cumhurbaşkanının ne kadar süreyle seçileceğine ilişkin bir soruya cevaben, anayasaya göre cumhurbaşkanlığı süresinin dört yıl olduğunu ve halkın seçeceği bir sonraki cumhurbaşkanının da dört yıllık bir süre için seçileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − two =