Seyyid Hasan Nasrallah; Doğumundan IŞİD ve İsrail ile Mücadeleye Kadar

Seyyid Hasan Nasrallah; Doğumundan IŞİD ve İsrail ile Mücadeleye Kadar

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Cuma günü, Lübnan ve Filistin’in özgürlüğü için uzun bir mücadele hayatının ardından, Siyonistlerin Beyrut’un Dahiye bölgesine yaptığı vahşi saldırıda şehit oldu.

Şehit Seyyid Hasan Nasrallah, 1982 yılında Hizbullah’ın kurucularından biri olarak Lübnan’ın üçüncü genel sekreteri oldu. Siyonist rejim tarafından şehit edilen Seyyid Abbas Musavi’den (Şehadet: 1992) sonra Hizbullah’ın ikinci genel sekreteri olarak seçildi.

Seyyid Hasan Nasrallah döneminde Hizbullah, bölgesel bir güç haline geldi ve 2000 yılında İsrail’i Lübnan’dan geri çekilmeye zorladı. İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, onu büyük bir mücahit, Seyyid ve direnişin bayraktarı olarak tanımlamıştır.

Pars Today’in bu yazısında , Direniş Seyyidi, Seyyid Hasan Nasrallah’ın hayatına bir göz atıyoruz:

Seyyid Hasan Nasrallah’ın çocukluk ve gençlik yıllarına ait fotoğraflar

Hayatı, Doğumu ve Ailesi

Seyyid Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960 tarihinde Beyrut’un doğusundaki bir mahallede dünyaya geldi. Ailenin 9 çocuğu arasında en büyük olanıdır. Babası “Seyyid Abdulkerim” ve annesi “Nehdiye Safiuddin”, Lübnan’ın güneyindeki Sur şehrine bağlı “Bazuriye” köyünden olup Beyrut’a göç etmişlerdir.

Seyyid Hasan Nasrallah’ın çocukluk ve gençlik yıllarına ait fotoğraflar

Seyyid Hasan Nasrallah, Nisan 1975’te ailesiyle birlikte babasının doğduğu köy olan Bazuriye’ye taşındı ve liseyi Sur şehrinde devam ettirdi. On altı yaşında, Seyyid Muhammed Garavi’nin teşvikiyle, Sur şehrinin Cuma imamı ve şehit “Seyyid Muhammed Bakır Sadık”ın arkadaşlarından biri olarak dini ilimler öğrenmek üzere Necef’e göç etti. Seyyid Muhammed, bir mektup ile Seyyid Hasan’ı şehit Sadık’a tanıttı. Şehit Sadık da, Seyyid Hasan Nasrallah’ın bilimsel durumunu izlemek ve ihtiyaçlarını karşılamak için şehit Seyyid Abbas Musavi’yi görevlendirdi.Seyyid Hasan, 1978’de dini eğitimine başladı ve iki yıl Necef’te kaldıktan sonra, Irak Baas rejiminin baskıları nedeniyle Lübnan’a döndü. 1979 yılında Baalbek’te İmam Mehdi Okulu’nu kurarak dini eğitimine devam etti ve aynı zamanda öğretmenlik yapmaya başladı. Seyyid Hasan Nasrallah, 1978 yılında 18 yaşında Fatıma Yasin ile evlendi ve bu evlilikten dört erkek çocuk ve bir kız çocuğu dünyaya geldi.Birinci oğlu Seyyid Hadi, 1997 yılında Güney Lübnan’da İsrail askerleriyle yaşanan çatışmada 18 yaşında şehit oldu.

Seyyid Hasan ve beraberindeki şehit çocuğu Muhammed Hadi

Sosyal ve Siyasi Faaliyetleri

Seyyid Hasan Nasrallah, gençlik yıllarının başlarında siyasi faaliyetlere katılmaya başladı. İmam “Musa Sadr”a olan sevgisi nedeniyle, İran’dan Lübnan’a göç eden ve Lübnan Şii Yüksek Konseyi ile Amal Hareketi’nin kurucusu olan bu alim ve düşünürle birlikte hareket etti. İmam Musa Sadr, dinler ve mezheplerin bir arada yaşaması üzerine teoriler geliştiren biriydi. Seyyid Hasan, kardeşi Seyyid Hüseyin ile birlikte Bazuriye’deki Amal Hareketi’nin sorumlusu oldu. Bu hareket, Lübnan halkını savunmak ve İsrail rejimine karşı askeri mücadele vermek amacıyla kurulmuştu.Seyyid Hasan Nasrallah,1982’de İsrail’in Lübnan’a saldırmasının ardından diğer bazı mücahit din adamlarıyla birlikte Amal hareketinden ayrıldı ve daha aktif bir mücadele hedefiyle Hizbullah’ı kurdu.1982’den 1992’ye kadar Hizbullah’taki faaliyetlerine odaklandı. Merkez Şura’da yer almanın yanı sıra, direniş güçlerinin hazırlanması ve Lübnan’daki Siyonist işgale karşı askeri çekirdeklerin kurulmasından sorumluydu. Bir süre “İbrahim Emin Sayyid” (Beyrut’taki Hizbullah sorumlusuydu) yardımcılığı yaptı ve bir dönem de Hizbullah’ın yürütme yardımcılığını üstlendi.

Hizbullah Lübnan Genel Sekreterliği

Seyyid Hasan Nasrallah, 16 Şubat 1992’de Siyonist rejim tarafından şehit edilen Hizbullah’ın ikinci genel sekreteri Seyyid Abbas Musavi’nin ardından, Hizbullah Lübnan karar alma konseyi üyelerinin oybirliğiyle genel sekreter olarak seçildi. Seyyid Hasan, Hizbullah genel sekreterliğini kabul ettiğinde 32 yaşındaydı.

Şehit Seyyid Hasan Nasrallah’ın Şehit Seyyid Abbas Musevi ile birlikte fotoğrafı

Seyyid Hasan döneminde Hizbullah, Siyonist rejime ve terörist ile tekfirci gruplara karşı birçok zafer elde etti. Bu zaferlerin en önemlileri, 2000 yılında Güney Lübnan’ın kurtarılması, 2006 yılındaki 33 Gün Savaşları ve ayrıca Şehit Kasım Süleymani ile işbirliği içinde Irak ve Suriye’deki sahte IŞİD devletinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle kendisine “Direnişin Seyyidi” unvanı verilmiştir.

Ayrıca, İsrail’e karşı direnişi ve elde ettiği zaferler nedeniyle, günümüzde Arap ve İslam dünyasında en popüler şahsiyet veya lider olarak tanınmaktadır.

Şehit Seyyid Hasan Nasrallah’ın İslam İnkılabı Lideri ile görüşmesi
Şehit Seyyid Hasan Nasrallah’ın Şehit KAsım Süleymani ile birlikte fotoğrafı

Başarısız Suikastlar

Seyyid Hasan Nasrallah, görev süresinde birkaç kez Siyonist rejim tarafından terör tehditlerine maruz kalmıştır. Bu suikast planlarından bazıları şunlardır:

– Gıda zehirlenmesi yoluyla suikast (2004)

– İsrail uçakları tarafından ikamet ettiği kulesinin bombalanması (2006)

– Seyyid Hasan Nasrallah’ın bulunduğu düşünülen binanın İsrail uçakları tarafından patlatılması(2011)

Sonunda bu büyük mücahit, Cuma gecesi Siyonist rejimin Beyrut’taki saldırısında şehit oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven + seventeen =