Seçimler, İran halkı için sandıklar ve katılımın öneminin simgesidir

Seçimler, İran halkı için sandıklar ve katılımın öneminin simgesidir

İslami Şura Meclisi 12. Dönem ve Liderlik Uzmanlar Hubregan Meclisi’nin 6. Dönem oylarının sayım işlemi, bu seçimlere de halkın geniş katılımı belirleyici rol ifa ettiği bri ortamda devam ediyor.

İran halkı, 1 Mart 2024 Cuma günü, önceki yıllardaki seçimlerde olduğu gibi, ülke genelindeki çeşitli oy verme merkezlerinde büyük katılım göstererek, bir kez daha siyasi katılım ve oy sandıklarına ve kendi seçimlerinden duydukları güveni dünyaya duyurmaya çalıştılar. 
İslami Şura Meclisi ve Liderlik Uzmanlar Hubregan meclisinin bu dönemdeki seçimlerinin, onları eski dönemlerden ayıran kendine has özellikleri vardır. 
Özellikle büyük şehirlerde çeşitli listelerin ve yeni siyasi akımların seçim yarışlarına katılması, adaylar arasındaki seçim yarışının daha coşkulu sürmesine neden olan etkenlerden biri oldu, halkın büyük katılımı ise oy kullanma süresinin de aynı gün gece yarısına kadar uzatılmasına neden oldu. 
Oy sayım işlemi henüz tamamlanmadı ancak ön değerlendirmeler bazı illerde seçimlerin ikinci tura kaldığını gösteriyor. 1 Mart seçimleri  milyonlarca İranlının siyasi katılım arzusunu ve halkın sandıklara olan güvenini ortaya koydu. Halkın katılım sayısının %42, seçmen sayısının ise 25 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Tabii ki oy sayımı devam ettikçe katılım yüzdesi ve seçmen sayısı mutlaka artacaktır.


Bu seçim döneminde İran dışında batı, Amerika ve Siyonist rejime bağlı bazı düşman kanal ve medya kuruluşları, seçim öncesinde kendi programlarında yalanlar söylemek ve karalama propagandaları ile seçmen sayısının az ve halk katılımını silikleştirmeye çalıştılar. Bu reklamlar ve olumsuz haberler seçim günü de devam etti ancak halkın yoğun katılımı, İran karşıtı propaganda akışının hedeflerini bir kez daha etkisiz hale getirdi. Söz konusu medyalarda olumsuz haberlerin yayımlanması süreci seçimlerden sonra da halen devam ediyor ve propagandalarının amacı da halkın sandık başına katılımının düşük olduğu yönündeki yanlış iddiayı dayatmaktır. 


Fakat Yüzlerce saatlik televizyon haberleri ve farklı seçim bölgelerinden gelen binlerce farklı görüntü, bu propagandaların asılsız olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda ülkede yapılan diğer seçimler gibi Cuma günkü seçimlerin de önemli ve temel bir etkisi oldu; bu da insanların sandıklarda dikkate değer ve geniş çaplı bir şekilde bulunmasıydı.
Ülkedeki siyasi akımlar da çok sayıda seçmen listesi sunarak halkın ilgisini sandıklara çekmede etkili rol oynadı.
Batı medyasının Amerika ve Avrupa ülkelerindeki seçimlere ilişkin olarak çok daha düşük bir katılım yüzdesiyle defalarca propaganda yaptığı bir ortamda İran halkının katılım oranının %42 civarında olduğu tahmin ediliyor.  Kentler ve köylerdeki sandıklardaki oyların sayılması ile farklı seçim bölgelerinde İslami Şura Meclisi sonuçları açıklandı. 
31 ilde, 290 seçim bölgesinde ve 50 bin şubede atılan oylar sayıldı.  290 milletvekili sandalyesi için yarışan adaylar arasından 231’i birinci turda seçildi. Geri kalan sandalyeler için ise ikinci tur yarışmalar farklı bölgelerde düzenlenecek. 
Halkın bu seçimlere katılımı, ABD de dahil olmak üzere Batılı hükümetlerin ve onlarla uyumlu medyanın propagandasını etkisiz hale getirmesi, İran halkının her seçimde kendi isteklerini gerçekleştirmek için sandıktan ve siyasi katılımdan yararlandığını, Batılı ve yabancı medyanın reklamlarının da kararlarını etkilemeyeceğini gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × two =