Sağlık sisteminin çöktüğü Gazze’de 50.000 hamile kadın yaşam mücadelesi veriyor

Sağlık sisteminin çöktüğü Gazze’de 50.000 hamile kadın yaşam mücadelesi veriyor

Terör rejimi İsrail saldırıları yalnızca Gazze’deki sivilleri değil bölgede hizmet veren sağlık sistemini de bilinçli şekilde hedef alıyor.


Terör rejimi İsrail saldırıları yalnızca Gazze’deki sivilleri değil bölgede hizmet veren sağlık sistemini de bilinçli şekilde hedef alıyor.

Birleşmiş Milletler şu anda Gazze’de yaklaşık 50.000 hamile kadının yaşadığını ve sağlık sisteminin “çöktüğü” bir ortamda her gün 180’den fazla doğumun gerçekleştiğini tahmin ediyor.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Pazar günü yaptığı açıklamada, doktor ve ebelerinin “İsrail’in Gazze’ye yönelik en kanlı saldırısı başlamadan önce sayısı 22 olan ve 7’ye düşen UNRWA’ya ait sağlık merkezlerinde doğum sonrası ve yüksek riskli hamile kadınlara bakım sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptıklarını” söyledi.

Yine Pazar günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Gazze’nin sağlık sisteminin “yok edilmesini” kınarken, oradaki sağlık çalışanlarını olağanüstü koşullar altında çalışmaya devam ettikleri için takdir etti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, eski adıyla Twitter olan X’te “Gazze sağlık sisteminin yok edilmesi bir felakettir” diye yazdı.

Ghebreyesus, “Sürekli güvensizlik ve yaralı hasta akını karşısında, doktorların, hemşirelerin, ambulans şoförlerinin ve daha fazlasının hayat kurtarmak için çabalamaya devam ettiğini görüyoruz” diye ekledi ve acil ateşkes çağrılarını yineledi.

Ajans, sağlık ihtiyaçları artarken bile, Filistin topraklarında çatışma öncesi hastane yataklarının sadece yüzde 38’inin mevcut olduğu ve eski sağlık personelinin sadece yüzde 30’unun hala çalıştığı uyarısında bulundu.

Öte yandan, uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunan hastaneler, savaşın patlak vermesinden bu yana defalarca İsrail saldırılarına maruz kaldı.

DSÖ, 20 Aralık itibarıyla Gazze’deki hastaneler ve ambulanslar da dahil olmak üzere sağlık altyapısına yönelik 246 İsrail saldırısı kaydetti.

Bu haftanın başlarında DSÖ, ekiplerinin savaşın en kanlı geçtiği kuzey Gazze’de ağır hasar görmüş iki hastaneyi ziyaret etmesinin ardından, büyük ölçüde yalnız bırakılmış hastaların yiyecek ve su için yalvardığı “dayanılmaz” sahneleri anlattı.

BM kuruluşu, İsrail’in tıbbi tesisleri hedef almaya devam etmesi nedeniyle kuşatma altındaki bölgenin tamamında 36 hastaneden sadece 9’unun kısmen işlevsel olduğunu, kuzeyde ise hiç hastane kalmadığını ifade etti.

Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i güney Gazze’ye göç etti ve on binlerce kişi BM okullarına sığındı ya da derme çatma çadırlarda soğuktan korunmaya çalışıyor.

Gazze’deki yetkililere göre 11 haftadır devam eden savaşta 166’sı son 24 saat içinde olmak üzere en az 20.424 Filistinli katledildi. On binlerce kişi yaralanırken çok sayıda ceset enkaz altında kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − seven =