Rusya Savunma Bakanı’nın Tahran ziyareti

Rusya Savunma Bakanı’nın Tahran ziyareti

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygo, Tahran ziyareti sırasında İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagıri ile bir araya geldi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere İran’a gelen Rusya Savunma bakanı Sergey Şoygo İranlı mevkidaşı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani ile de bir araya geldi. Yapılan görüşmede Şoygo ““ABD ve Batılı müttefiklerinin baskısına rağmen planlanan faaliyetlerin tamamını uygulamayı amaçlıyoruz. Rusya ve İran üzerindeki yaptırım baskısı, boşuna olduğunu gösterirken Rusya-İran etkileşimi yeni seviyeye çıkıyor” dedi.

Şoygo’nun Tahran ziyareti birkaç açıdan ele alınabilir.

Birincisi, İran ve Rusya iki komşu ülkeler ve bazı ortak tehditlere maruz kalıp ortak fırsatlara sahipler. Bu nedenle Tahran ve Moskova, başta askeri ve savunma olmak üzere ilişkileri güçlendirme yönünde adımlar atıyor. İran ve Rusya, ekonomik, askeri ve güvenlik ilişkileri başta olmak üzere ikili alanlarda ve ayrıca Amerika’nın tek taraflılığına karşı çıkma gibi bölgesel ve uluslararası konularda stratejik çıkarları paylaşıyor ve bu, son yıllarda iki taraf arasında yakın işbirliğinin temel faktörlerinden biri haline geldi.

Şoygo ve Bagıri görüşmesinde taraflar, savunma diplomasisinin geliştirilmesi, ikili işbirliğinin genişletilmesi, ortak tehditlerle ve uluslararası terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundu Rusya’nın Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilcisi “Mihail Ulyanov”, İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bagıri’nin Rusya savunma bakanı Sergey Şoygu’yu karşılama videosunu eski Twitter olan X’te yayımlayarak şöyle yazdı: İran bizim komşu ve ortağımızdır. (iki ülke) arasında askeri yetkililer dahil görüşmeler zaruridir.

İkincisi, son 1,5 yılda Rusya Ukrayna ile savaş halinde. Bu savaşın başlamasının ardından Avrupa ve Amerika ülkeleri Rusya’ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladılar öyle ki hlai hazırda Rusya en fazla yaptırıma tanık oluyor. İran İslam Cumhuriyeti de 40 yıldır acımasız yaptırımlara maruz kalmıştır. Şoygo’nun son Tahran ziyareti, Rusya’nın Ukrayna’ya özel askeri harekatının başlamasından bu yana yaptığı ilk ziyaret olmasına rağmen, Ukrayna’daki savaş Rusya ile İran arasındaki ilişkileri özellikle askeri ve savunma alanlarında geliştirmiştir. İki ülke arasındaki diplomatik, siyasi ve askeri ziyaretler arttı. Şoygo’nun ziyareti, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amir Nasirzadeh’in Moskova Askeri Sergisi’nin açılış törenine katılmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Üçüncüsü ise Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin, Avrupa ve ABD’nin muhalefeti ve baskısına rağmen ilerlemesidir. Çünkü Tahran ve Moskova, diğer bazı ülkelerle birlikte, batılı olmayan ülkelerin de dahil olduğu yeni bir blok ve yeni bir düzen oluşturma yönünde ilerlemeye çalışıyor. Bu faktör aynı zamanda tarafların ikili ilişkileri geliştirmesinde bir etken ve motivasyon haline geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygo, Tahran’a yaptığı resmi ziyarette, birçok Batılı ülkenin muhalefetine rağmen Rusya-İran ilişkilerinin yeni bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Bir diğer nokta ise Şoygu’nun Tahran ziyaretinin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ermenistan’a saldırısıyla eşzamanlı gerçekleşti. Bu yüzden bu konu da iki ülkenin üst düzeyli askeri yetkilisi arasında ele alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + 16 =