Reisi: İran severlik ve Peygamber’in Ehl-i Beyt’ine bağlılık, İran kimliğinin iki kanadıdır

Reisi: İran severlik ve Peygamber’in Ehl-i Beyt’ine bağlılık, İran kimliğinin iki kanadıdır

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, geçen bin küsur yıllık tarih boyunca, bu topraklardan, eşsiz kabiliyet ve yetenekleriyle sanatın ve insan düşüncesinin en önemli şaheserlerini yaratan büyük adamların ortaya çıktığını kaydetti.

Seyyid İbrahim Reisi, İran’ın ünlü şairi ve Şehname’nin yazarı Hekim “Abulqasem Firdevsi” anısına düzenlenen ve İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı “Muhammed Mehdi İsmaili” tarafından okunan ulusal konferansa verdiği mesajda, bu ünlü şairin Fars dili tarihinde ve parlak İran-İslam medeniyetinin evrimindeki eşsiz rolüne dikkat çekti.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Firdevsi onuruna düzenlenen ulusal konferansa gönderdiği mesajın metni şöyle:

Bismillahirrahmanerrahim
Can ve aklın Allah’ının adıyla
Ki akıl, bunun ötesine geçemez
İslami İran medeniyeti ve kültürü, parlak İslam medeniyeti bedeninin kalbinde yer alan büyük bir hakikattir; Batının Orta Çağ’ın karanlığının doruğunda, yaşayan insanın Allah’ı arayan doğasındaki düşünce cevherini koruyan ve son ve en mükemmel ilahi elçinin mesajından etkilenen maneviyat ruhuyla, vahiy ve tevhit öğretilerinde insanlığın geleceğini açık bir şekilde ortaya koyan bir medeniyet.
Bu kadim doğu medeniyetinin kalbinde cömertliğin kaynağı olan İran kültürü, sadece İslam dünyasına azamet kazandırmadı, üstelik bir odak halkası gibi Doğu ve Batı uyanış zincirinin bağlantı noktası haline geldi, ta ki günümüz materyalist dünyasının zirvesinde, gerçek bilginin sancaktarlığı, adalet ve bilgeliğin tacı olmayı sürdürebilmiştir.
Bu uzun yolculukta İslam dünyasının ikinci dili olan Fars dili, ilahî kelâmla birlikte daima marifet, ismet ve kerametin mutahhar hanedanının -as- açık dili olmuştur ve son bin küsur yıllık tarih boyunca bu topraklardan, Allah’ın mükemmel dininin gölgesinde İran tarihine yeni bir soluk getiren eşsiz kabiliyet ve yetenekleriyle sanatın ve insan düşüncesinin en önemli şaheserlerini yaratan büyük adamlar yetişmiştir.
Bu dilin tarihinde ve parlak İran-İslam medeniyetinin evriminde bir ismin eşsiz bir rolü vardır ve o, şüphesiz büyük Firdevsi’dir. Tus’un seçkin hekimin Şehname’si, bu toprakların insanlarının velayet severliği ile yoğurulan özgürlüğün, adaletin, cesur azmin ve bilgeliğin sembolüdür; menfaatlerin arkasında değil, her zaman hakkın yanında olan insanlar; ne pahasına olursa olsun saldırganın elini topraklarından kesen ve Allah’ın “Sadık Vaadine” olan inancıyla kasten şeytanın kalbini hedef alan halk.
Firdevsi, sadece  bir şair değil, İslami İran kültürünün can damarı ve özü saymak gerekir, ki İran-i kimliğini, İran severlik ve mutahhar hanedanın  -as- velayetini kabul eden iki kanatla, erdemlik yolunda havalandırdı. Hekim Firdevsi, Şehname’de temeli Farsça olan, kulesi ve dıvarları Ali’nin -as- sevgisi ile bayındır hale gelmiş büyük bir kale ve şiirden bir saray inşa etti. 
Şimdi bu bilge hekimin düşüncesine ve sanatına saygı duyma ve tanıma çabası, günümüz toplumuna ve özellikle İslami İran’ın geleceğini yaratan genç nesline, üstelik İnkılabın ikinci adımının arifesinde, gönül birliği ve milli-İslam kimliğinin pekiştirilmesi yolunda, İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede ve dünyada medeniyet örneklerini yüceltmekte bir odak noktası olarak kabul edilir. Bu temelde halkçi hükümet, Hekim Abulqasem Firdevsi gibi büyük bir adamın anılmasına tüm gücüyle destek veriyor ve bu eylemin küresel kapsamının genişletilmesine yönelik geniş bir plana sahiptir ve sahip olacak.
Son olarak bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, İran’ın kültür ve sanatsever halklarının ve Farsça konuşan tüm halkların ve dünyanın her yerinde bu ünlü bilgeyi sevenlerinin, Fars dilini koruma ve büyük Firdevsi’yi anma gününü kutluyor ve ülkenin kültür hizmetkarları ile Fars kültürünün ve dilinin koruyucularına daha da büyük başarılar diliyorum.
Seyyid İbrahim Reisi
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × five =