Putin, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütüne Katılma Kararını Destekledi

Putin, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütüne Katılma Kararını Destekledi

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın ŞİÖ’ye katılım prosedürünün başlatılmasını desteklediklerini belirterek “Rusya, İran’ın bölgede önemli bir rol oynaması nedeniyle bu ülkenin tam yetkili üyeliğini her zaman destekledi. İran’ın katılımı mutlaka örgütün uluslararası otoritesinin daha fazla artmasını sağlayacak” dedi.

ŞİÖ’ye herhangi bir statüde katılmak isteyen ciddi sayıdaki başvuruların çok dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Rusya lideri, “Gözlemcilerin ve diyalog partnerlerinin katılımını modernize etmek ve daha etkili kılmak için düşünmeliyiz. Bizce liderler zirvesine paralel olarak tüm partnerlerin katılımıyla ‘ŞİÖ+’ formatında liderler düzeyinde ve üst düzeyde etkinlikler düzenlemek faydalı olur” ifadelerini kullandı.

ŞİÖ Kuruluş Bildirgesi, Haziran 2001’de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından imzalandı. 2017 yılında Hindistan ve Çin, ŞİÖ üyeleri oldu. ŞİÖ’de Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan olmak üzere 4 gözlemci ülke ile Türkiye, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka’dan oluşan 6 diyalog partneri yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − 12 =