Pezeşkiyan Avrupa Konseyi Başkanı ile görüşmesinde: Diğer ülkelerle işbirliği için ortak dil ve vizyona ulaşmayı hedefliyoruz

Pezeşkiyan Avrupa Konseyi Başkanı ile görüşmesinde: Diğer ülkelerle işbirliği için ortak dil ve vizyona ulaşmayı hedefliyoruz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan , 14. hükümetin hem ülke içinde hem de bölgesel ve uluslararası arenada anlayış ve iş birliğini genişletmeyi hedeflediğini belirterek, şunları kaydetti: Karşılıklı ilerleme için farklı alanlardaki diğer ülkelerle işbirliği yapmak için ortak bir dil ve bakış açısı arıyoruz, bu görüşe ve ortak dile ulaşmanın tek yolu diyalog ve anlayıştır.

İran Press’in verdiği haberde,  Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan,  Pazartesi günü Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Charles Michel ile yaptığı görüşmede, bugün dünyanın güç ve tehdit dili yerine her zamankinden daha fazla diyalog ve etkileşime ihtiyacı olduğunu vurguladı. Mesafe ve etkileşimsizlik zihniyetlerdir, yanlış anlaşılmalara ve anlaşmazlıkların yoğunlaşmasına zemin hazırlar, ancak doğrudan diyalog ve daha iyi etkileşim içeriği yansıtıp,  iletebilir.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan konuşmasının bir başka bölümünde, ırkçı İsrail rejiminin cinayetlerinin devam etmesi ve tırmanmasını bugün bölgenin ve dünyanın en ciddi kaygısı olarak değerlendirerek şunları belirtti: Ben İran halkı tarafından birlik, empati ve dünyayla etkileşim sloganıyla tercih edilip cumhurbaşkanlığı görevine başladığım gün, Siyonist rejim, değerli konuğumuz Şehid Haniye’ye suikast düzenleyerek İran İslam Cumhuriyeti’ni savaşa sürüklemeye çalıştı. 

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan,  İran İslam Cumhuriyeti’nin Rusya’ya hiçbir zaman balistik füze vermediğini, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta yalnızca çatışmaları durdurma ve barışı tesis etme çabasında olduğunu ifade ederek şunları belirtti: Nükleer mesele alanında İran İslam Cumhuriyeti meseleyi çözme iradesini ortaya koymuştur ve bugün de müzakere etmeye ve meseleyi çözme yönünde çalışmaya hazırız. İran hiçbir şekilde nükleer silah aramamış ve aramamaktadır. Bölgede ve dünyada barış ve güvenliğin tesisi ve güçlendirilmesine yönelik her türlü eylemi memnuniyetle karşılar ve destekler.

Bölgenin ve dünyanın mevcut durumuna değinen “Charles Michel”, Avrupa Birliği’nin İran İslam Cumhuriyeti’nden başlıca talebinin uluslararası meselelerle ilgili ciddi müzakereler olması yönünde çağrıda bulunup şunları kaydetti:  Biz İran İslam Cumhuriyeti’nin Filistin meselesinde, Ukrayna’daki çatışmalarda ve nükleer meselede anlaşmaya varılmasında yapıcı rol oynamasından yanayız .Avrupa Birliği, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasına vurgu yaparak  Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma hakları konusunda net pozisyonlara sahiptir. 

Michel ayrıca, ” Çeşitli sorunlara ortak çözüm bulmak için iş birliği ve diyaloğa her zaman hazır olduğumuzu belirterek, iki taraf arasındaki diyalog ve etkileşimlerin devam etmesini umduklarını” ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − 9 =