Pentagon: Türkiye’nin Suriye Operasyonuna Şiddetle Karşı Çıkıyoruz

Pentagon: Türkiye’nin Suriye Operasyonuna Şiddetle Karşı Çıkıyoruz

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; ABD’nin Batı Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dana Stroll, yaptığı açıklamada, Pentagon’un Türkiye’nin Suriye’deki yeni askeri operasyonlarına şiddetle karşı çıktığını duyurdu.

Orta Doğu Düşünce Kuruluşunda Suriye’deki durumla ilgili bir konuşma yapan Stroll, “IŞİD hâlâ gerçek ve güçlü bir tehdit. IŞİD, nüfus merkezlerine sızmaya çalışırken aynı zamanda kırsal kesimde küçük gruplar halinde de faaliyet gösteriyor.

ABD, IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak için güçlerinin Irak ve Suriye’deki varlığını sürdürmeye kararlıdır. 10.000 IŞİD savaşçısı, Suriye Demokratik Güçleri (Kürt milisleri) tarafından Suriye’nin kuzeydoğusundaki derme çatma cezaevlerinde tutuluyor.

Bu Pentagon yetkilisi şunları söyledi: “IŞİD’in Ocak ayında Haseke hapishanesine yönelik saldırıyı tekrarlamak istediği bir sır değil. Kuzeybatı Suriye’de IŞİD’e saldırma yeteneği, ABD özel kuvvetlerine ve asker transfer etme yeteneğine iyi bir şekilde yansıyor.

Washington’un IŞİD mahkumları için yeni tesislerin inşası için kaynak ayırdığını belirten Stroll, “Suriye’nin kuzeydoğudaki kritik el-Hul ve el-Ruj üslerinde finanse edilen gözaltı merkezleri de yenileniyor” dedi.

Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de yasadışı operasyonlar yürütme bahanelerini tekrarlayarak, “Rusya ve Amerika’nın Suriye’deki operasyonlarımız hakkında bir şey söylemeye hakları yok” dedi.

Son zamanlarda Türkiye cumhurbaşkanı, ülkesinin Suriye’nin 30 kilometre kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturmaya ve Tel Rafat gibi alanları teröristlerden temizlemeye karar verdiğini açıkladı. Erdoğan, Ankara’nın bu adımla yeni bir aşamaya gireceğini söyledi.

Bu arada Irak ve Suriye ülkeleri, Türk ordusunun hava operasyonlarını şiddetle protesto ediyor ve bunu egemenlik hakları ve toprak bütünlüğünün ihlali olarak görüyor. Bağdat Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili olarak Türk hava saldırılarına ilişkin resmi şikayetini Birleşmiş Milletler’e ilettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 3 =