Ordu’nun büyük İHA tatbikatı İran’ın askeri gücünün ve otoritesinin sembolü

Ordu’nun büyük İHA tatbikatı İran’ın askeri gücünün ve otoritesinin sembolü

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; İran İslam Cumhuriyeti Ordusunun 1401 İHA ortak tatbikatı, 24 Ağustos Çarşamba sabahı başladı.

Bu tatbikat, İran İslam Cumhuriyeti’nde, güneyde Fars Körfezi ve Umman Denizi’nden ülkenin doğusuna, batısına, kuzeyine ve merkezine 150’den fazla İnsansız Hava Aracının katılımıyla başladı. Tatbikat 2 gün sürecektir. İlk kez İran İslam Cumhuriyeti Ordusu 4’lü kuvvet ve ülkenin ortak hava savunma üssünün katılımı ile İHA  tatbikatı yapılıyor.
“İran Ordusu 1401 İHA Tatbikatı” sözcüsü Amiral Mahmud Musevi, Salı günü İsfahan’ın Enarek tatbikat merkezinden TV’nin canlı olarak yayınladığı açıklamasında  “tatbikatın ilk gününde, 150’den fazla gözetleme ve keşif İHA’ları, tatbikat alanından ülke sınırlarının izlenmesi ve amaçlanan hedeflerin belirlenmesi operasyonu gerçekleşecek” dedi. Musevi, tatbikatta İHA’ların belirlenen hedefleri tespit edeceğini ve bu hedeflerin İHA’lar ile imha edileceğini söyledi.
“İHA’lar hedefleri belirlemek için ülkenin farklı bölgelerinden, sınırlarda ve uluslararası sularda istenilen alanların takibi ve korunması için harekete geçtiler” ifadelerini kullanan Musevi, “Ülke genelinden 150’den fazla İHA’nın katıldığı askeri tatbikat alanına elektronik harp sistemleri yerleştirildi. İHA’ların uçuş sürekliliğinin seviyesi, kontrol sistemleri ve savaş kabiliyetleri test edildi” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti’nde İHA’ların son otuz yıldaki gelişimi her zaman etkileyici olmuştur. İran yapımı İHA’lar, özellikle son on yılda, bölgesel çatışmaların yaşanması nedeniyle, bölgenin muharebe alanlarında gözetleme ve tanımlama, hedef alma ve taarruz operasyonları yürütme alanlarında yüksek değerini göstermiştir. 
İran İslam Cumhuriyeti’nin silahlı kuvvetleri, İran’ı İHA alanında bölgedeki birinci gücü haline getiren insansız hava araçları alanında çok ileri başarılar elde etmeyi başardı. İran’ın insansız hava araçlarının gücü, kara ve deniz sınırlarından kilometrelerce uzaktaki ülke sınırlarının güvenlik ve koruma menzilini artırdı. 
İran’ın insansız hava araçlarının gücü, son yıllarda İHA’ların nicelik ve nitelik olmak üzere iki unsuruna odaklanarak önemli bir sıçramayı beraberinde getirdi, öyle ki günümüzde bölgede İHA gücü haline gelmişken İHA teknolojisine sahip ülkeler arasında özel bir yere  edinmiştir. 


İran İslam Cumhuriyeti Ordu koordinatör yardımcısı Amiral Seyyari bu konuda şöyle diyor: Bugün İHA, başta İran İslam Cumhuriyeti Ordusu olmak üzere silahlı kuvvetlerin muharebe kabiliyetinin geliştirilmesinde büyük bir yer edinmiştir ve ordunun muharebe teşkilatında yer almakta ve var olan diğer teçhizatla birlikte muharebe gücümüzü günümüz teknolojisine göre geliştirmiştir.
İHA kabiliyetine sahip olmanın ülkenin caydırıcılığına yardımcı olduğunu vurgulayan Amiral Seyyari, “Ülkenin ve bölgenin güvenliği bizim tarafımızdan sağlanmalı, birileri bizim için güvenliği sağlayacaksa bu, hiçbir değeri olmayan ödünç alınmış bir güvenlik demektir.” Diyor.
Karabağ savaşı ve Ukrayna savaşı gibi son savaşlarda, hem keşif ve arama görevleri hem de topçu atışlarının yönlendirilmesi alanında ve muharebe görevi ve düşman silahlarının imhası alanında İHA’ların kilit rolü tespit edildiğinden, İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetleri, Savunma Bakanlığı’nın desteği ve Silahlı Kuvvetlerin desteğiyle, modern savaşların mahiyetini doğru tanımlayarak, İran’ın İHA kabiliyetini mümkün olduğunca geliştirmeye çalışıyorlar. 
Günümüz muharebelerinde çeşitli savunma, taarruz, kara, deniz, hava ve hava savunma harekatlarında ve savunma, taarruz, imha, keşif, gözetleme, elektronik harp, kargo taşıma ve daha onlarca görev boyutlarında İHA’lar, taçhizatlar ve yeni savaş yöntemleri arasında her geçen gün daha üst sıralarda yer alıyorlar.
Modern savaş alanında İHA’ların birçok imtiyazı nedeniyle Askeri alanda, İran İslam Cumhuriyeti, yerel kapasite ve yeteneklere ve yerel uzmanlara güvenerek, bölgesel ve bölge dışı düşmanlarla hem saldırı hem de savunma boyutlarında mücadele edebilecek muazzam bir insansız hava aracı kuvveti yaratmayı başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − 4 =