Neden dua etmeliyiz?

Neden dua etmeliyiz?

“Dua” bir tür ibadet, teslimiyet ve kulluktur ve bu sayede insan, Allah’ın doğasına yeni bir ilgi duyar ve tüm ibadetlerin eğitici bir etkisi olduğu gibi, “Dua”nın da böyle bir etkisi olacaktır.

Allah Kuran’da Bakara Suresi’nin 186. ayetinde şöyle buyurmaktadır:

وَإِذَا سَأَلَکَ عِبَادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْیَسْتَجِیبُوا لِی وَلْیُؤْمِنُوا بِی لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ

Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.

Bu ayette dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır:

Kullarla Allah arasındaki iletişim araçlarından biri de dua olduğundan, bu ayette Allah Peygamber’e yönelerek şöyle buyurmaktadır: “Kullarım sana beni sorduğunda, yakınım de.” (وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ).

Sandığınızdan daha yakın, kendinize olduğunuzdan daha yakın, ensenizden daha yakın, Kuran’ın başka yerlerinde de okuduğumuz gibi:

وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِیدِ  “biz, ona şah damarından daha yakınız.”

Sonra şöyle ekliyor: (أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ) “ Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm”

(فَلْیَسْتَجِیبُوا لِی). “O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar,”

(وَ لْیُؤْمِنُوا بِی) “bana iman etsinler.”

لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ) “Umulur ki irşad olacaklardır.”

İlginçtir ki, Allah bu ayette kendi saf zatına 7 defa ve kullarının da 7 defa bahsetmiştir! Ve kullarına olan bağlığını ve yakınlığı ve sevgisini somutlaştırmıştır!

“Dua” bir çeşit öz farkındalık, kalbin ve düşüncelerin uyanması ve tüm iyiliklerin kaynağıyla içsel bir bağlantıdır.

“Dua” bir tür ibadet, teslimiyet ve kulluktur ve bu sayede insan, Allah’ın doğasına yeni bir ilgi duyar ve tüm ibadetlerin eğitici bir etkisi olduğu gibi, “Dua”nın da böyle bir etkisi olacaktır.

Ehlibeyt imamlarının iman Cafer Sadık -as- şöyle buyurur: انّ عند اللّه عزّ و جلّ منزلة لا تنال الّا بمسألة: “Allah katında kimsenin dua etmeden ulaşamayacağı makamlar vardır”!

Bir bilim adamı şöyle diyor: “Dua ettiğimizde, tüm evreni bir arada tutan tükenmez güce bağlanırız ve onunla ilişki kurarız.”

Son olarak şunları bilmek gerekir ki:

Dua her yerde ve her zaman faydalıdır. Çünkü Allah diyor ki: «فَإِنِّی قَرِیبٌ». “Ben yakınım”.

Allah bize yakındır, peki ya biz? Bazen O’nun öfkesine yakalanıyoruz, bu, günahların bir sonucu olarak Allah’a olan uzaklığımızdan kaynaklanmaktadır.

Ayrıca bu ayete göre Allah’ın cevabı kalıcıdır. Allah her şeyi bilmesine rağmen dua etmek bizim görevimizdir. Dua, yalnızca Allah’a olan inancın eşlik etmesiyle cevaplanacaktır. Dua bir gelişme, hidayet, eğitim ve barış aracıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 3 =