Nadiren görülen vaka herkesi şoke etti! Tam plaj topu büyüklüğünde

Nadiren görülen vaka herkesi şoke etti! Tam plaj topu büyüklüğünde

Ekvador’da sağlık yetkilileri tarafından yayınlanan bir vaka raporunda, 24 yaşındaki bir kadının karnından yaklaşık bir plaj topu büyüklüğünde, 40 santimetrelik devasa bir saç kütlesinin çıkarıldığı bildirildi.  Nadiren görülen bu vaka herkesi şaşkına çevirdi.

Dr. Dan Baumgardt, İngiltere’de Newcastle’da yedi yaşında bir kızın midesinden kriket topu büyüklüğünde bir kıl topağı çıkarıldığına dair benzer bir vakayı da paylaştı.

Nadiren görülen bu vaka kişinin midenin eritemediği ürünleri sürekli yutması halinde meydana geldiği bildirildi. 

Yaşana bu durum uzmanlar tarafından, saç gibi sindirilemeyen maddelerin mide ve bağırsaklarda birikerek ‘bezoar’ adı verilen taşsı bir kütle oluşturabileceğini belirtiyor.

Dr. Baumgardt, “Meyve ve sebze lifleri, süt, ilaçlar ve sakızlar (yutulan sakız gibi) midede sindirilemeyen bir kitle oluşturabilirken, kağıt, polistiren ve plastik gibi inorganik maddelerin yutulması da bezoarlara neden olabilir” dedi.

Dr. Baumgardt, birçok bezoarın taş benzeri bir yapıya sahip olduğunu, özellikle saçtan oluşanların ise ‘örgü’ şeklinde göründüğünü belirtti.

Bu nedenle, uzun saçlı masal prensesi Rapunzel’in adıyla anılan ‘Rapunzel sendromu’ terimi kullanılmaktadır.

Bezoarlar, organların işleyişini engellemedikçe genellikle belirti vermez ve sindirim sisteminde uzun süre fark edilmeyebilir.

Ancak, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ülser ve iç kanama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Ayrıca, sindirilemeyen maddelerin yutulmasından kaçınılması ve pika sendromu belirtileri olan kişilerin tıbbi yardım alması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + 14 =