Mossad Tarafından Başarısız Suikastının Gözden Geçirilmesi

Mossad Tarafından Başarısız Suikastının Gözden Geçirilmesi

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Mossad’ın eski başkanı, Ürdün’de Khaled Meşal’e yönelik başarısız suikast girişimi ve ardından Tel Aviv ile Amman arasındaki kriz ve bu krizi çözmek için yapılan müzakereler hakkında yeni ayrıntılar verdi.

Siyonist rejimin Ürdün’deki Hamas liderlerinden Halid Meşal’e yönelik başarısız suikast girişiminin 25. yıldönümü yaklaşırken, İbranice web sitesi (The Times of Israel), Mossad’ın eski başkanı Ephraim Holloway ile bir röportaj gerçekleştirdi. Ürdün ile oynanan bu eylemin yol açtığı krizi çözmeye çalışmakta kilit rol oynadı.

Rai Al-Yum gazetesine göre bu başarısız suikast girişimi, Siyonist rejimin o dönemde Hamas’ın askeri şubesinin komutanı olan ve “Aman”da bulunan Meşal’e suikast düzenlemeye karar vermesinin ardından 25 Eylül 1997’de gerçekleşti.

Bu rapora göre, iki Mossad ajanının sokakta Meşal’in üzerine zehirli bir madde püskürtmesi gerekiyordu.Bu iki ajandan biri dikkatini çekmek için meşalenin önünde bir şişe içki açmak, diğeri ise meşalenin boynuna zehirli bir madde dökmek zorunda kaldı. Bu plan öyle ilerledi ki, Meşal ofisine girmek için arabasından indi, ancak kızının arabadaki ani çığlıkları, ajanlardan birinin Meşal’in üzerine zehirli madde püskürttüğü anda aniden arkasına bakmasına neden oldu. yavaşladı ve işini bitiremedi, kafası karışan diğer ajan şişeyi açamadı.

Bunun üzerine Meşal saldırıya uğradığını hemen anlayarak olay yerinden hızla ayrıldı. Öte yandan iki ajan kaçmaya çalışırken Ürdün polisi tarafından tutuklandı. Şehrin kenar mahallelerinde bulunan diğer Mossad ajanları da Siyonist büyükelçiliğine kaçtı. Bu suikast girişiminde kullanılan zehir, vücutla temas yoluyla bir insanı saatler içinde öldürebilen fitanilden türetilmiştir. Meşal hastaneye kaldırıldı ve durumu hızla kötüleşti.

Halavi bu konuda şunları söyledi: O zamanki Ürdün kralı Hüseyin durumu öğrenip teyit ettirince köpürür, İsrail, ülkesine hakaret eder ve Clinton’a ulaşıp derhal durumu açıklamasını ve İsrail’den Meşal’in tedavisi için gerekli panzehiri göndermesini ister. Clinton’ın da devreye girmesiyle Netanyahu önce suikast girişimini kabul etmez. Kral Meşal ölürse iki [Mossad] ajanının da aynı kaderi paylaşacağı tehdidinde bulundu. Bu nedenle Amman’daki doktorlar Meşal’in hayatını kurtarmaya çalışırken, Kral Hüseyin’in etkili diplomasisi sonucu operasyonun planlayıcısı Mossad şefi Danny Yatom apar topar Ürdün’e gelip Kral Hüseyin’le görüşür. Panzehir Mossad’ın Amman’daki operasyonunu yöneten timin liderine gönderilir. O da Ürdünlü yetkililere teslim eder.

İsrailli bir doktor eşliğinde panzehir Meşal’e verilir. Yine de İsrail zehrin içeriğini ”devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle açıklamayı reddeder. Kral Hüseyin’in emriyle; Halid Meşal düzelene kadar Ürdün güvenlik güçleri İsrail büyükelçiliğini kuşatır.

Meşal 2 gün içinde düzelir fakat Ürdün elinde tuttuğu 2 Mossad ajanı’na karşılık İsrail’le masaya oturarak 50 Hamas militanının serbest bırakılmasını sağlar. Serbest bırakılan bu isimlerden biri de Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin Ramazan’dır.

Mossad Halid Meşal’i aradan çıkaramamıştır fakat bu olaydan 7 yıl sonra Şeyh Ahmed Yasin’i evine düzenlediği roket saldırısı ile öldürür.

Bu olaydan sonra o dönem Hamas’ın politik büro şefi olan Halid Meşal Hamas’taki konumunu güçlendirir. Ürdün Kralı Hüseyin itibarını pekiştirir. Öte yandan bu suikasti planlayan Danny Yatoum 3 yıldır yürüttüğü Mossad Şefi görevini bırakmak zorunda kalır. Rehine takasına onay veren dönemin bakanı Eriel Şaron ise başbakan olur.

Meşal bu suikast girişiminden sağ çıktı ve ardından Hamas’ın siyasi bürosunun başına geçti. Ürdün’ün öfkesine rağmen Amman, olaylardan kısa bir süre sonra Meşal ve diğer Hamas yetkililerini sınır dışı etmeye karar verdi ve o zamandan beri hareketin Ürdün’de faaliyet göstermesine izin verilmedi. Ancak Halli örneğinde, Mossad’ın başına getirildi ve Yatoum’un yerini aldı ve bu görevi 1998’den 2002’ye kadar sürdürdü.

Mossad’ın başı olan Yatoum, aynı zamanda, “Operasyonun başarılı olacağını ve Halid Meşal’in öleceğini umuyordum ve bu operasyonun başarısızlığından sonra iyileşmesini diledim, böylece Ürdün ile krizin şiddeti ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 + 15 =