Kuzey-Güney Koridoru’nun doğu rotasının geliştirilmesinde İran’ın rolü

Kuzey-Güney Koridoru’nun doğu rotasının geliştirilmesinde İran’ın rolü

Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı basın servisi, İran, Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan’ın, Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun (INSTC) doğu güzergahının potansiyelinin 2024-2025’te eş zamanlı geliştirilmesine yönelik yol haritasını imzaladığını duyurdu.

İran İslam Cumhuriyeti ile üç komşu ülkesi olan Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan arasında Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun (INSTC) doğu güzergahının 2024-2025 yıllarına ait geliştirilmesine yönelik yol haritası imzalandı.

Bu belge, Kazakistan’ın Aktau kentinde düzenlenen ilk Kuzey-Güney Ulaştırma Ticaret ve İhracat Forumu’nda imzalandı. Bu forumda 12 ülkeden 440’ın üzerinde katılımcı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Avrasya Ekonomik Komisyonu temsilcileri bulunuyor.

İSNA haber ajansının bildirdiğine göre Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı basın servisi yayınladığı bildiride, bu belgenin uygulanmasıyla koridorun işletme kapasitesinin 2027 yılına kadar yılda 15 milyon tona, 2030 yılına kadar ise 20 milyon tona çıkacağını belirtti.

Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili şunları duyurdu:

“Bu ülke, 2030 yılına kadar kargo akışında büyüme potansiyeli en yüksek olan ve aynı zamanda Hint Okyanusu’na giden en kısa transit rotanın en güvenlisi olan Kuzey-Güney Koridorunun doğu kolunun geliştirilmesine aktif katılımını sürdürmeyi planlıyor. Bu nedenle Kuzey-Güney koridorunun doğu güzergahı potansiyelinin Kazakistan, Rusya, Türkmenistan ve İran topraklarından eş zamanlı olarak geliştirilmesi alanında imzalanan yol haritasının uygulanmasına başlanması gerekmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + two =