Komutanlar uyardı: İsrail rejiminin ordusu parçalanıyor

Komutanlar uyardı: İsrail rejiminin ordusu parçalanıyor

Çöküş sinyalleri, İsrail için bir çöküş kaderi kesin gibi görünüyor. Hatta Netanyahu’nun ordunun zarar göreceğine dair uyarıları görmezden gelmesiyle İsrail ordusu çöküşün eşiğine gelecek gibi görünüyor.

Kriz İsrail’de nispeten yaygın bir durumdur. Her zaman iç krizler ile ilgili haberler gelir. Mevcut kritik durum, İsraillilerin en uzun süre görev yapan başbakanları Benyamin Netanyahu hakkında karamsarlığa kapılmalarının nedenlerinden biri olabilir. Onun İsrail’i ve kendisini yok ettiğine inanıyorlar. Netanyahu yargı reformu adını verdiği radikal bir proje yürütüyor. Netanyahu bu projeyle yargıya hakim olmaya çalışıyor. Yeniden iktidara gelmesinden bu yana geçen 8 ay boyunca tüm protestolar onun radikal planına yönelik oldu. 

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’dan hava kuvvetleri yedek subaylarına kadar her kesimden gelen sert uyarıları görmezden gelirken, İsrail için bir çöküş kaderi kesin gibi görünüyor. Hatta Netanyahu’nun ordunun zarar göreceğine dair uyarıları görmezden gelmesiyle İsrail ordusu çöküşün eşiğine gelecek gibi görünüyor. 

Bu kaygılar, Netanyahu’nun yargıda revizyon teklifinin ordu içinde sert muhaliflerle karşılaşmasından kaynaklanıyor. Askeri personel, planın İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) zarar vereceği uyarısında bulundu ve şu ana kadar 10,000’den fazla yedek asker Netanyahu’nun teklifinin devam etmesi halinde istifa dilekçesi imzaladı. Çoğunluğu yedeklerden oluşan kuvvetlerin istifası ordu bünyesinde büyük bir şok etkisi yaratacak ve personelin performans ve kabiliyetleri üzerindeki olumsuz etkileri o kadar büyük olacak ki birçok komutan bu konuda uyarıda bulundu. 

Çöküş sinyalleri

Askeri performansın bozulmasına ilişkin son alarm İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar tarafından verildi. Protestocu yedek askerlerle bir araya gelen Bar, askeri yapının, özellikle de kilit güç olan hava kuvvetlerinin artan hassasiyeti konusunda uyarıda bulundu. 

“Şu anki değerlendirme Hava Kuvvetlerinin yetkin olduğu…. ancak [hazır olma durumuna] zarar verildiği yönünde. Güvenlik sorumluluğunu biz üstleniyoruz… Bazılarınızın sorunları olsa da…. gelmeye devam etmenizi bekliyoruz. Sanırım önümüzdeki ay ne olacağını hepimiz biliyoruz; tatbikatların geniş çaplı olarak yeniden başlamasıyla birlikte zorluklar da ortaya çıkacak” dedi. 

Netanyahu: Hiçbir şey söylemeyin 

Hava Kuvvetleri Komutanı’nın orduya zarar verilebileceği yönündeki uyarısı Netanyahu’nun öfkesini çekti. Ordu komutanlarıyla yaptığı bir toplantıda onlara ordunun yeterliliği hakkında hiçbir şey söylememelerini söyledi. Ancak yedek ordu generali ve İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Bürosu’nun eski direktörü Amos Gilad, Netanyahu’nun sözlerine tepki göstererek şunları söyledi “Bu emirlerin yasal olduğundan emin değilim. Onlar [ordu kuvvetleri] İsrail’e hizmet ediyor, krala değil ulusa hizmet ediyor. Uyarmak ve endişelerimizi başbakanla paylaşmak zorundayız.”

Toplantı, Netanyahu’nun bir video konferansta ordunun yeterliliğine zarar verdiğini söylediği için başta Bar olmak üzere ordu komutanlarını azarlamasından 48 saat sonra gerçekleşti. İsrail Kanal 13’e göre, bu video konferansta sesler birkaç kez yükseldi ve Netanyahu Bar’dan ordunun verimliliğini sorgulayan sözlerine atıfta bulunan haberleri yalanlamasını istedi. 

Knesset’te ordunun zayıflığı ele alındı 

Netanyahu’nun eylemleri nedeniyle ordunun zayıflığı o kadar ciddi boyutlara ulaştı ki, haberlerde yedek askerlerin itaatsizliğinin orduya zarar vereceği yönündeki uyarıların ardından ordunun yeterlilik düzeyini gözden geçirmek üzere Knesset’in Dışişleri ve Savunma Komitesi’nin toplanması söz konusu oldu. Oturum Çarşamba günü yapılacak. İsrael Hayom gazetesi oturumun muhalefet milletvekilleri tarafından talep edildiğini ve Bar’ın uyarılarının ardından yapıldığını bildirdi. Gazete, Netanyahu’nun uyarıların ardından Güvenlik Kabinesi toplantısı yapmayı reddettiğini ve bunun da muhalefetin Knesset komitesine acil oturum çağrısı yapmasına neden olduğunu ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − 5 =