Kazımi Kumi: İran’ın Afganistan’a yönelik yapıcı yaklaşımı var

Kazımi Kumi: İran’ın Afganistan’a yönelik yapıcı yaklaşımı var

İran İslam Cumhuriyeti’nin Afganistan Büyükelçisi, Tahran’ın bu ülkeye yönelik yaklaşımını yapıcı olarak değerlendirdi.

İSNA haber ajansının bildirdiğine göre Hasan Kazımi Kumi , Afganistan’la ilgili 2 günlük 3.Doha  toplantısının oturum aralarında, Tahran’ın bir bölge gücü ve komşu olarak Afganistan’da onlarca yıldır yaşanan krizlerden en fazla etkilenen taraf olarak, bu ülkeye karşı yapıcı bir yaklaşıma sahip olduğunu belirtti.

Kazımi Kumi Doha toplantısında Hollanda, BAE, Suudi Arabistan, Norveç, İsviçre, Almanya, Türkmenistan, Avrupa Birliği gibi farklı ülke temsilcileri ve Afganistan’ın Taliban hükümeti heyetinin talebi üzerine verimli görüşmelerde bulunduğunu belirterek “Ortak kaygıların açıklanması, uzman komitelerin oluşturulması, krizden çıkış yollarının aranması ve Afganistan’da istikrarlı güvenliğin sağlanmasına yönelik tedbirlerin değerlendirilmesi Doha’daki toplantı ve istişarelerin önemli eksenleri arasındaydı.” dedi.

Doha’nın Afganistan konulu üçüncü toplantısı Pazar ve Pazartesi günü farklı ülke temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Doha toplantısına İran’ın Afganistan Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi bir heyetle katıldı. Doha toplantısı sonunda özel sektöre yardım etmek ve Afganistan’da haşhaş ekimini ortadan kaldırmak amacıyla iki çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.

Taliban hükümetinin sözcüsü ve ülkenin Doha toplantılarının üçüncü turuna katılan heyetin başkanı Zabihullah Mücahid, aralarında İran, Rusya, Çin ve Pakistan’ın da bulunduğu katılımcı ülkelerin tutumlarını takdir ederek ” Afganistan’ın uyuşturucuyla mücadelede özel sektör ve ülkelerin işbirliğine ve halkın geçiminde yardıma ihtiyacı var.” ifadesinde bulundu.

Taliban grubunun Afganistan’da iktidara gelmesinin üzerinden yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen, dünyadaki hiçbir ülke henüz onu Afganistan’ın resmi hükümeti olarak tanımamıştır./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × one =