Katar Başbakanı ile Taliban lideri arasında gizli görüşme

Katar Başbakanı ile Taliban lideri arasında gizli görüşme

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Taliban’ın dini lideri ile uluslararası toplum arasındaki gerilimi çözmek için gizli görüşmeler yaptı.

Edinilen bilgiye göre, kimliği açıklanmayan bir kaynak şunları söyledi: 12 Mayıs’ta Afganistan’ın güneyindeki Kandahar şehrinde Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman el-Sani ile Hibetullah Ahundzade arasındaki görüşme, Taliban‘ın tecrit edilmiş liderinin yabancı bir liderle yaptığı ilk görüşme.

Kaynak, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin görüşmelerden haberdar olduğunu ve Taliban ile devam eden müzakereler de dahil olmak üzere ikili tarafından tartışılan tüm konularda koordinasyon sağladığını söyledi.

İsmini vermek istemeyen bu kaynak, Şeyh Muhammed’in Hibetullah ile gündeme getirdiği diğer konuların yanı sıra Taliban’ın kız çocuklarının eğitimi ve kadın istihdamı üzerindeki yasağına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu kaynak şunları da ekledi: Bu görüşme çok olumlu geçti ve Hibetullah uluslararası toplumla diyaloğu sürdürmekle çok ilgilendi. Bu toplantıda Şeyh Muhammed, Hibetullah ile BM kuruluşları ve diğer insani yardım grupları için çalışma yasağı da dahil olmak üzere kadınların eğitimi ve istihdamı üzerindeki yasakların kaldırılması gereği hakkında konuştu.

Mart 2022’de Taliban kızların liselerde okumasını yasakladı ve Aralık ayında bu yasağı üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletti.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Taliban lideri, Afganistan’daki insani krizi çözme çabalarını da ele aldı. Aynı gün Katar’ın dışişleri bakanı olarak da görev yapan Şeyh Muhammed, Taliban’ın başbakanı Molla Hasan Ahund ile Kandahar’da alenen bir araya geldi. Bu görüşmede Katar İstihbarat Teşkilatı başkanı da hazır bulundu.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − 13 =