Kansere en çok sebep olduğu bilinen ve her gün yediğiniz 15 yiyecek

Kansere en çok sebep olduğu bilinen ve her gün yediğiniz 15 yiyecek

Besin değeri düşük olan abur cubur gıdalar enfes bir tada sahip olsa da, kanser için büyük bir risk faktörü teşkil eder ve uzun vadede sağlığınız için birçok açıdan ciddi zararları olabilir. Bununla beraber abur cubur kadar kötü ve kansere sebebiyet verebilecek başka yiyecekler de var. Ve bunun en kötü yanı ne biliyor musunuz? Bütün bunların muhtemelen aklınızdan bile geçmiyor olması.

Aşağıda kanser riskini artıran ve genel olarak günlük yaşamımızda tükettiğimiz ve bazı sağlıklı alternatifleri de içeren 15 yaygın gıda listeledik.

1. Soda

Kaynak: thebreastcancercharities.org/

Soda yüksek miktarda şeker içerir – kanserin tercih ettiği yakıtıdır ve bu olmadan bile sizin için zaten oldukça zararlıdır – aynı zamanda yapay karamela renklendiricisi de içerir. Bu yapay renk, Karamel IV olarak adlandırılır ve amonyak bazlı bir işlemin yan ürünü olarak kanserojen kimyasal 4-MEI’ye sahiptir.

Alternatifler – Su her zaman en iyi seçimdir, ancak gerçekten aşırı derecede soda içme ihtiyacı duyarsanız, tercihiniz Caramel IV kullanmayan bir markadan yana olsun.

2. Izgara Kırmızı Et

Kaynak: thetruthaboutcancer.com/

Izgara et her ne kadar lezzetli olsa da bilim adamları, yemek pişirmek için kullanılan yüksek sıcaklıklarda etin, kimyasal ve moleküler yapısındaki değişikliklere bağlı olarak kansere neden olan hidrokarbonlar ürettiğini keşfettiler.

Alternatifler – Kırmızı eti az tüketin ve dikkatle pişirin, onun yerine başka bir seçenek de tavuk gibi beyaz et yemektir.

3. Mikrodalga Patlamış Mısır

Kaynak: thetruthaboutcancer.com/

Diasetil, mikrodalgada patlatılmış mısırın lezzetli olmasını sağlayan bir maddedir, ancak bu maddeler ısıya maruz kaldığında insanlar için zehirli bir duman halini alır. Ayrıca, çanta üzerindeki astar kanserojendir. Ve son olarak patlamış mısır üreticilerinin, çekirdeklerinde GDO olup olmadığını bildirmeleri gerekmemektedir, ki bu büyük olasılıkla olduğu anlamına gelir.

Alternatifler – Organik çekirdek taneleri satın alın ve fırında zeytinyağıyla beraber veya bir mısır patlatma makinesinde patlatın. 

4. Konserve Gıda, özellikle domates

Kaynak: 1md.org/

Konserve yiyecekler tehlikelidir çünkü kutular, sıçanların beyin hücrelerini değiştirdiği ispatlanmış bir hormon bozucu olan kimyasal BPA ile kaplıdır. Özellikle konserve domatesler problem teşkil eder çünkü sahip olduğu asit derecesi, BPA’nın gıdaların içine sızmasına ve daha da sağlıksız olmasına neden olur.

Alternatifler – Size uygun olduğunu düşündüğünüz taze veya dondurulmuş ürünler satın alın.

5. Hidrojene Yağlar

Bu bitkisel yağlar kaynaklarından kimyasal olarak elde edilir. Ayrıca hücre zarının yapısını değiştiren ve neticesinde kansere neden olabilecek tehlikeli miktarda Omega-6 yağ seviyesine sahiptirler.

Alternatifler – Kanola veya Zeytinyağı gibi doğal olarak elde edilmiş bir yağ seçin.

6. Balık, özellikle somon balığı

Doğal ortamında avlanan somon balığı sizin için yararlı proteinlere sahip olsa da, ABD’de tüketilen somonun % 60’ından fazlası, antibiyotik ve böcek ilacı ile dolu yemlerle beslendikleri hayvan çiftliklerinden geliyor, ve bunları yemeleriyle beraber insanlara da geçiyor.

Alternatifler – Daha sağlıklı bir beslenme için doğal olarak avlanmış balıkları yiyin veya saf balık yağı takviyesi kullanın.

7. Yapay Tatlandırıcılar

Kaynak: www.rd.com/

Yapay tatlandırıcıların çoğu kimyasal işlemlerden geçerek üretilir ve gerçekten güvenli olup olmadıklarını bilmemize imkan sağlayacak kadar veri yoktur. Bazı çalışmalar yapay tatlandırıcıların toksin bir madde olan DKP’nin (Diketopiperazin) vücutta birikmesine ve beyin tümörlerine neden olabilecek potansiyele sahip olduğunu söylüyor.

Alternatifler – Tatlandırıcı kullanmanız gerekiyorsa, doğal olmasından dolayı Stevia’yı seçin. Ayrıca bazı yemek tariflerinde onun yerine elma püresi de kullanılabilir. 

8. Rafine Beyaz Un

Kaynak: thebreastcancercharities.org/

Rafine beyaz un, geçmesi gereken kimyasal işlemlerden dolayı herhangi bir besin değerine sahip değildir. Ve daha da kötüsü, bu beyaz rengi elde etmek için klor gazı ile ağartılmıştır. Aynı zamanda vücudunuzda çok kolay bir şekilde şekere – kanserin gözde yemeği – dönüştürülen karbonhidratlarla doludur.

Alternatifler – Yemek pişirirken, ağartılmamış, tam buğday unu seçin ve ambalajlı ürünlerde, ne kadar ağartıldıklarını öğrenmek için üzerlerindeki etiketleri dikkatlice okuyun.

9. Geleneksel, diğer adlarıyla “kirli” meyveler

Meyveler ve sebzeler böcek ilacına maruz kalmadığı müddetçe sağlığınız için iyidir. Örneğin, Altrazine, Avrupa yaşayan insanlarda ciddi sorunlara neden olduğu için yasaklanmış bir yabani ot öldürücüdür, ancak ABD’de halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Çevresel Çalışma Grubu EWG’nin bulduğu verilere göre tüm geleneksel ürünlerin yüzde 98’i kansere neden olan haşere ilaçlarına maruz kalmıştır.

Alternatifler – Gıda alışverişlerinizde tercihinizi daha çok organik meyvelerden yana kullanmaya çalışın ve tüketmeden önce tüm ürünleri özenle yıkayın.

10. İşlenmiş Et

Kaynak: thebreastcancercharities.org/

Bu gruba domuz pastırması, sosisli sandviç, sosis ve şarküteri gibi şeyler girer. Gıdaları işleme esnasında tehlikeli miktarlarda kimyasalların yanı sıra gıdayı tuzla birlikte korumak için kullanılan nitrat ve nitrit gibi tuzlar da ayrıca büyük miktarlarda eklenir. Katkı maddeleriyle gıdaların lezzet olarak daha çekici hale getirilmesi amaçlanır ama bu sağlığınız için ciddi bir risk taşımaktadır.

Alternatifler – Organik et yiyin ve az işlem görmüş, koruyucu madde içermeyen diğer ürünleri tercih edin. Ve asla özenle yıkamayı ve pişirmeyi unutmayın.

11. Patates Cipsi

Kaynak: 1md.org/

Patates cipsi birkaç nedenden dolayı zararlıdır. Birincisi, trans yağla kızartılır – Peki, listedeki beşinci maddeyi hatırlıyor musunuz? – işte onu kulağınıza küpe edin. İkincisi, patates sadece kanser riskini değil aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de artıran tuzları ihtiva eder. Birçok çeşitinde ayrıca koruyucu maddeler ve yapay renklendiriciler de bulunur.

Alternatifler – İyi bir atıştırmalık için çubuk kraker, doğal patlamış mısır veya muz cipsi gibi şeyleri de deneyebilirsiniz.

12. GDO Gıdaları

GDO’lu gıdaların güvenliği hakkında süregelen şiddetli bir tartışma var. Büyük gıda üreticileri organik olanlara göre daha güvenilir ve ayrıca fakir ülkelerde mahsulü daha kolay olduğu gerekçesiyle GDO’lu ürünleri daha çok tercih ediyor. Yalnız bu gıdalar raflarda daha yeni yeni yer bulmaya başladı ve şu an için uzun vadede olası zararlı etkileri konusunda bir şey söyleyebilmek için erken.

Alternatifler – GDO yoktur etiketine sahip olan organik ürünler birçoğu.

13. Aşırı alkol

Kaynak: rd.com/

Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar aşırı alkol tüketimi ile baş ve boyun, yemek borusu, karaciğer, meme ve kolon kanserleri arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte ölçülü alkol tüketimi konusundaki tartışma hala devam etse de genel olarak düşünülen bunun daha sağlıklı olduğu.

Alternatifler – Sigarayı bırakmaya hazır değilseniz alkol tüketiminizi düşük risk teşkil eden seviyede tutun – bu rakam kadınlar için günde 3 ve erkekler için 4 kadehi ve haftada kadınlar için 7 ve erkekler için 14 kadehi aşmayacak şekilde olmalıdır. Eğer yıllardır içki içen ve içkiyi bırakmak isteyen bir alkolikseniz, akabinde yaşayacağınız nöbet ve sayıklama gibi durumlara karşı hazırlıklı olun.

14. Rafine Şekerler

Kaynak: 1md.org/

Bu kategorideki en büyük sorun yüksek miktarda meyve şekeri içeren mısır şurubu (HFCS) ve diğer rafine şekerler, hatta kahverengi şeker bile sorun teşkil ediyor çünkü büyük gıda şirketleri aslında daha doğal olanlarının yerine tekrar şeker şerbeti eklemekten başka bir şey yapmaz. Rafine şekerler ensülin değerlerinin yükselmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesidir ve şeker, kanser hücrelerinin oluşumunu destekler.

Alternatifler – Paketli gıda alırken daima içerdiği maddelere baştan aşağı bir göz atın; Bazı sağlıklı dediğimiz gıdalarda bile bulunan şeker miktarının sizi şaşırtacağından emin olabilirsiniz. Tatlı şeylere olan ihtiyacınızı şeker yerine doğal meyvelerle giderin ve artık dilediğinizce yiyebilirsiniz. 

15. Trans yağlar

Kaynak: www.rd.com/

Trans yağlar, gıda üreticileri tarafından hidrojenleme adı verilen ve çeşitli ürünlerin raf ömrünü uzatan bir işlemle sıvıdan katıya dönüştürülür. Trans yağın kansere neden olduğunu biliyor olmanız gerekiyor çünkü 2015 yılında gıda üreticilerine kısmen hidrojenlenmiş yağları (PHO’lar) ürünlerinde kullanmamaları için 3 yıl süre verildi.

Alternatifler – Aslında düşük miktarda yağ içeren bir şey yemeniz daha iyi ama yine de bu tip bir tada sahip bir şey istiyorsanız, doymuş yağ içeren tereyağı gibi gıdaları tüketin ama aynı zamanda ne kadar yediğinize de dikkat edin çünkü bu da aynı şekilde sağlığınız için risk teşkil ediyor.

KAYNAK: Luxurylevels.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 − 3 =