İsrailliler savaşın sonu hakkında kuşkulu

İsrailliler savaşın sonu hakkında kuşkulu

Terör rejimi İsrail’de gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasında İsrail toplumunun belirtilen ‘savaş hedeflerine’ kuşkulu yaklaştığı görülürken, çoğunluğun Lübnan ve Hizbullah’a karşı saldırıdan yana olduğunu ortaya koydu.

İsrael Hayom gazetesi adına Maagar Mochot Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ankette, İsrail toplumunun Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’ye yakınlık duyduğu ve çoğunluğun Gazze’de idareyi Filistin Yönetimi’nin devralamsı olasılığına karşı çıktığını gösterdi.

Rakamlar aynı zamanda esir takası anlaşmasını destekleyenlerin yüzde 53 ile çoğunlukta olduğunu gösteriyor. 

83’lük bir kesim Hagari’yi onayladığını söylerken, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun onaylanma oranı sadece yüzde 40, aksi yönde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 57.

Savaş kabinesinde yer alan Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz’ın onaylanma oranı yüzde 67 iken onaylamayanların oranı sadece yüzde 28.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin 7 Ekim’deki ‘ihmallerin’ ele alınmasında oynadığı merkezi role rağmen, İsrailliler performansından memnun. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 71’i Halevi’yi onaylarken, yüzde 23’ü onaylamıyor. İsrail Emniyet Genel Müdürü Kobi Şabtay da yüzde 61’lik bir oranla üst sıralarda yer alırken, yüzde 26’lık bir kesim onaylamıyor.

Siyasi arenada Netanyahu’nun konumu Maliye Bakanı Bezalel Smotriç ve Ulusal Güvenlik Itamar Bakanı Ben-Gvir’den daha iyi görünüyor. Smotriç’in icraatlarını onaylamayanların oranı yüzde 62, Ben-Gvir’i onaylamayanların oranı ise yüzde 85.

Parti aidiyetine göre kategorize edildiğinde, Netanyahu’nun Likud seçmenleri nezdindeki konumunun daha iyi olduğu görülüyor, ancak yine de tehlikeli bir konumda.

Likud seçmenlerinin sadece yüzde 45’i Netanyahu’nun performansından memnun olduğunu ifade ederken, bu oran Gantz için yüzde 38 ve Genelkurmay Başkanı için yüzde 48.

Savaşta ulaşılmak istenen hedeflere (tüm esirlerin serbest bırakılması ve direnişin zayıflatılması) ulaşıp ulaşamayacağı sorusuna gelince, sadece yüzde 36’sı ülkenin bu hedeflere ulaşacağına inanırken, yüzde 64’ü tam tersi görüşte.

Bunun yanı sıra yüzde 69’luk bir çoğunluk, Lübnan ve Hizbullah’a karşı saldırıya geçmekten yana olduğunu söyledi.

Gazze’de yaşananlar ve Filistin Yönetimi’nin müdahalesi konusunda ise Netanyahu’nun İsrail’deki seçmenlerin ruh haliyle uyumlu olduğu görülüyor. Seçmenlerin yüzde 78’i Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi yönetmesine karşı çıkarken sadece yüzde 22’si bunu destekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four + nineteen =