İsrailli bakanların gündemi: Suriye’yi kantonlara bölme konferansı

İsrailli bakanların gündemi: Suriye’yi kantonlara bölme konferansı

İsrailli bakanlar, Suriye’nin kantonlara bölünmesini görüştü. Enerji Bakanı Eli Cohen, bu teklifin Suriye konulu uluslararası bir konferansta masaya yatırılmasını tavsiye etti.

İsrail’den Suriye’nin bölünmesine yönelik verilen mesajlara bir yenisi daha eklendi. Geçen salı günü bir araya gelen İsrailli bakanların, Suriye’nin kantonlara bölünmesini görüştüğü bildirildi.

Israel Hayom gazetesine göre, 7 Ocak Salı günü Savunma Bakanı Israel Katz, Başbakan Binyamin Netanyahu ile yapacağı ve Türkiye’nin Suriye’deki müdahalesine odaklanan bir görüşme öncesinde, küçük bir bakanlar toplantısı düzenledi. Toplantıda Suriye’deki son gelişmeler, özellikle de radikal cihatçılarla bağlantılı Ahmed eş-Şera ve bölgedeki Dürzi ve Kürt azınlık nüfusun güvenliğine ilişkin endişeler ele alındı. Toplantıda Enerji ve Altyapı Bakanı Eli Cohen, bölgesel istikrarı artırmak amacıyla Suriye odaklı uluslararası bir konferans toplanmasını önerdi. Cohen, öncelikli hedeflerinin İsrail’in kuzey sınırını güvence altına almak ve isyancı örgütlerin oluşturduğu tehditlere karşı aktif savunma tedbirleri uygulamak olduğunu vurguladı.

Habere göre görüşmede, Beşar Esad Hükûmeti’nin çöküşünün ardından Şam’da yönetimi devralan üst düzey siyasi ve güvenlik yetkilileri de incelendi. Ayrıca Suriye’nin, tüm etnik grupların güvenlik ve haklarını güvence altına alacak şekilde vilayet bölgelerine (kantonlara) bölünmesini öngören bir plan ele alındı. Bakan Cohen, bu formülün önerdiği uluslararası konferans sırasında da incelenmesini tavsiye etti.

Israel Hayom’un haberi şöyle sonlandı:

“İsrail’le bağlantılı herhangi bir girişimin Suriye içinde ciddi bir dirençle karşılaşması ve bu tartışmaların gizli kalması, temel bir zorluk olarak ortada duruyor. Güvenlik yetkilileri, İsrail’in Suriye’de kalıcı olmayı planlamadığını, ancak istikrar sağlanana kadar ele geçirilen bölgelerde pozisyonlarını koruyacağını vurguluyor – potansiyel olarak Suriye’nin sınırlarının ve yönetim şeklinin yeniden tanımlanmasını kolaylaştıracak ve İsrail güçlerinin güvenlik kaygılarından ödün vermeden geri çekilmesini sağlayacak bir konferans yoluyla. Halihazırda ise her düzeyden yetkili, böyle bir senaryonun uzak bir ihtimal olduğunu belirtiyor.”

İsrailli bakanların gündemi: Suriye’yi kantonlara bölme konferansı - Resim : 1
HTŞ’nin Şam’ı ele geçirmesinin ardından İsrail ordusunun Suriye’de işgal ettiği tampon bölgede yer alan Hermon Dağı’nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu poz verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI FEDERASYON İSTEDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da geçen ay üst üste yaptığı açıklamalarda, Suriye’nin geleceğinde federasyonu daha mantıklı gördüğünü söylemişti. HTŞ’nin Şam’a girmesinden 2 gün sonra 10 Kasım’da konuşan Saar, “Kürtler büyük bir millettir, siyasi bağımsızlığa sahip olmayan milletlerden biridir. Onlar bizim doğal müttefikimizdir.” demişti.

Bölgede kendilerinin de azınlık olduğuna vurgu yapan İsrail Dışişleri Bakanı, “Bölgedeki azınlıkların birleşmesi gerekiyor. Kürtler, İran ve Türkiye’nin zulmünün kurbanıdır. İsrail’in onlarla iletişim kurması ve ilişkilerini güçlendirmesi gerekiyor. Biz bölgede bir azınlığız, bu nedenle doğal olarak diğer azınlıklar müttefikimizdir.” ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonraki günlerde, Suriye topraklarını işgal etmeleri hakkında 9 Aralık 2024’te gazetecilere brifing veren Saar, bu sefer de “gelecekte tek bir Suriye Devleti’nden söz edilemeyeceğini” söylemişti. Suriye’de Kürt, Dürzî, Hıristiyan ve Alevi azınlığın korunmasının önemli olduğunu vurgulayan İsrailli Bakan, ülkenin kuzeyinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun PKK/PYD’ye yönelik operasyonlarının durdurulması gerektiğini belirterek “Bizim elbette Suriye’de Kürtler ve Dürzîlerle bağlantılarımız var.” ifadelerini kullanmıştı. “Suriye’nin sahip olduğu tüm topraklar üzerinde etkili kontrole ve egemenliğe sahip tek bir ülke olarak kalacağını düşünmenin gerçekçi olmadığını” 10 yıl önce söylediğini hatırlatan Saar; “mantıklı olanın ise Suriye’deki çeşitli azınlıkların belki de federal bir yapı içinde özerkliği için çabalamak olduğunu” kaydetmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × 5 =