İsrail’in sansür politikası devam ediyor

İsrail’in sansür politikası devam ediyor

Terör rejimi İsrail’in sansür politikası ile ilgili yayımlanan belgeler, İsrail ordusunun, birçok konuda medyanın haber yapmasını resmen yasakladığını ortaya çıkardı.


Terör rejimi İsrail’in sansür politikası ile ilgili yayımlanan belgeler, İsrail ordusunun, birçok konuda medyanın haber yapmasını resmen yasakladığını ortaya çıkardı.

İsmi açıklanmayan bir kaynağın The Intercept’e sağladığı “‘Demir Kılıçlar Operasyonu’ İsrail’in Medyaya Sansür Emri” başlıklı belge, İsrail ordusunun Gazze’deki gelişmelerle ilgili yayın yasağı politikasını gün yüzüne çıkarıyor.

Uzmanlar, haberde tarih belirtilmemesine rağmen, belgede, İsrail’in Gazze’deki mevcut askeri saldırısının adı olan ‘Demir Kılıç Operasyonu’na atıfta bulunulmasından yola çıkarak, Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bir süre sonra emrin verildiğini ileri sürüyor.

Kararnamenin, İsrail ordusunun baş denetçisi Tuğgeneral Kobi Mandelblit tarafından imzalandığı açıklandı. Belgede, İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü’ne bağlı Askeri Sansür Birimi’nden önceden onay almadan, medyanın haber yapmasının yasak olduğu sekiz konunun listelendiği belirtildi.

Habere göre, söz konusu belgede şu ifadeler yer alıyor: “Mevcut güvenlik durumu ve medyada yer alan yoğun haberler ışığında, İsrail Savunma Kuvvetleri ve İsrail güvenlik güçlerinin faaliyetleriyle ilgili tüm materyalleri yayınlanmadan önce Sansür Birimi’ne göndermenizi umuyoruz. Lütfen haber masası ve saha muhabirleri başta olmak üzere personelinizi bu mektubun içeriği konusunda bilgilendirin.”

Habere göre, kararnamede yasaklanan konular şunlar:

1- İsrail tarafından kullanılan veya Hamas tarafından ele geçirilen silahlarla ilgili potansiyel olarak “utanç verici ifşaatlar.”

2- Güvenlik kabinesi toplantılarının tartışmaları.

3- Başbakanı Benyamin  Netanyahu’nun görevi kötüye kullanmakla eleştirildiği bir konu olan Gazze’deki İsrailli esirler.

Bunlar dışında, yasaklar arasında ayrıca şu konuların da bulunduğu açıklandı: Askeri operasyonların ayrıntıları, İsrail istihbaratı, İsrail’deki hassas yerleri vuran roket saldırıları, siber saldırılar ve üst düzey askeri yetkililerin savaş alanına ziyaretleri.

The Intercept’e göre, Gazze’ye yönelik operasyonların başlatılmasından bu yana İsrail rejimi tarafından 6.500’den fazla haber kısmen veya tamamen sansürlendi.

Aslında İsrail rejiminin iç medyada uyguladığı sansür yeni bir uygulama değil. Kurulduğu günden bu yana İsrail rejiminin medyayı kontrol ettiği biliniyor. Hatta İsrail devlet olarak kurulmadan önce, yasal bir çerçeveye kavuşmamış olsa da sansürün bulunduğu söylenmekte.

İsrail’de bu konudaki sansürün resmi ve yasal olarak başlangıcının ise 1966’da İsrail medya temsilcileri ile İsrail ordusu arasında imzalanan ‘Sansür Anlaşması’na uzandığı bilinmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twelve − 6 =