İsrail’de tarihi veri sızıntısı

İsrail’de tarihi veri sızıntısı

Siyonizm karşıtı bilgisayar korsanları, İsrail’in siber güvenliğini korumak için yaptığı tüm çabalara rağmen, büyük miktarda gizli veriyi ele geçirerek ifşa etmeyi başardı.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, hackerların Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere çeşitli kritik devlet kurumlarına ait on binlerce hassas belge ve e-posta sızdırdığını bildirdi.

7 Ekim 2023’te başladığı belirtilen bu siber saldırıların, askeri ve güvenlik birimlerinden hastanelere ve bakanlıklara kadar pek çok önemli kurumu hedef aldığı ifade edildi.

Haaretz’in bir kaynağı, sızıntının İsrail’in siber güvenlik sistemlerinde büyük zafiyetlere yol açtığını ve ülkenin güvenliği ile ekonomisine verdiği zararın boyutunun henüz tam olarak anlaşılmadığını belirtti.

Gazeteye konuşan bir yetkili, “Savunma amaçlı siber güvenlik önlemlerine yapılan büyük yatırımlara rağmen, bu sızıntılar muhtemelen İsrail tarihindeki en ciddi sızıntılar olarak kayıtlara geçecek,” dedi.

İsrail hükümetinin, hassas verilerin yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli platformlarda operasyonlar başlattığı belirtiliyor.

Ancak, Telegram gibi popüler mesajlaşma uygulamalarının esnek politikaları nedeniyle bu çabaların sınırlı başarı elde ettiği kaydedildi.

Haaretz, İran’ın bu sızıntının arkasında olduğuna dair şüphelerin olduğunu ve İsrail’in çalınan verileri geri almak için internet erişimini kısıtlamaya çalıştığını bildirdi.

Sızdırılan verilerin Telegram gibi platformlar üzerinden dolaşıma sokulduğu ve hackerların, izlerini gizlemek için ‘onion’ gibi güvenlik araçları kullanarak sızıntıyı sürdürdüğü ifade edildi.

Rejim, zararın boyutunu azaltmak amacıyla Google, Amazon ve Meta gibi teknoloji devleriyle yasal işbirlikleri yaparak sızıntıyı kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak bu çabaların ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − four =