İsrail’de mahkeme kaygısı

İsrail’de mahkeme kaygısı

İsrail medyasının, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görülen soykırım davasına ilişkin haberleri, İsrail rejiminin endişelerini ortaya çıkardı.

azze’ye yönelik saldırının 97’nci gününde İsrail rejimi, 1948’de Filistin’i işgal etmesinden bu yana ilk kez, Gazze’deki Filistinlilere soykırım yapmakla suçlanarak Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanıyor.

Güney Afrika’nın 84 sayfalık delil dosyası ile 29 Aralık’ta mahkemeye sunduğu rapor, İsrail rejiminin Gazze’de soykırım yaptığını savunuyor. 

İsrail medyası, Güney Afrika’nın mahkeme davayla ilgili karara varana kadar geçici de olsa Gazze’deki savaşı durdurmak için mahkeme emri çıkarmaya çalıştığını savunuyor. 

Lahey’deki davayı yorumlayan İsrailli haber sitesi Walla “mahkemenin kararının neredeyse önceden yazıldığını” iddia ediyor.

Web sitesinin yorumu, Güney Afrika’nın soykırım suçlamalarının ardından İsrail’in davayla ilgili endişelerini yansıtıyor. İsrail rejimi davayı itibarsızlaştırarak aleyhine oluşacak herhangi bir kararla başa çıkmaya çalışıyor.

İsrail rejiminin muhalefet lideri Naftali Bennett de Uluslararası Adalet Divanı duruşmalarını 21. yüzyılın Dreyfus Davası diye niteledi ve İsrail rejimini “Semtizmin düşmanlarına karşı kendini savunan mazlumlar” olarak tasvir etmeye çalıştı.

Yediot Ahronot gazetesi de Güney Afrika’nın geçici hedefinin Gazze’deki savaşı durdurmak olduğunu belirtti ve oturum hazırlıkları sürerken İsrailli esirlerin ailelerinden bir heyetin Lahey’e geldiğini duyurdu.

“Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi”ni ihlal etme suçlamasıyla karşı karşıya kalan İsrail rejiminin en fazla dört delege ile temsil edilmesi bekleniyor. Bu kişilerden birinin, 76 yaşındaki İngiliz-Siyonist hukuk uzmanı Profesör Malcolm Shaw olduğu öğrenildi.

Yediot Ahronot muhabirinin bildirdiğine göre, İsrail rejiminin hukuka uygun hareket ettiğini iddia ederek açacağı dava sonucunda, mahkeme kararı uzun bir sürece yayılabilir. Mahkeme kararı, çoğunluk esas alınarak verilecek. 

Gazete, Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın davasını kabul etme şansının çok riskli olmadığını, çünkü İsrail’in çoğu suçlamayla ilgili olarak iyi temellere dayanan güçlü karşı argümanlara sahip olduğunu iddia ediyor.

Gazete ayrıca İsrail’in soykırım işlemeye teşvik suçlamalarını çürütmede ciddi bir zorlukla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 10 =