İsrail yakıt ikmal tankerleri alıyor

İsrail yakıt ikmal tankerleri alıyor

Boeing’in çok görevli KC-46 yakıt ikmal tankerleri, İsrail Hava Kuvvetleri’nin İran’a karşı gelecekteki herhangi bir eylem için ihtiyaç duyulan eskiyen yakıt ikmali uçak filosunun yerini alacak.

İran ve ABD arasında bir nükleer anlaşma olarak erişimini genişletmek isteyen İsrail Hava Kuvvetleri, Boeing ile dört adet çok amaçlı KC-46 yakıt ikmal tankeri satın almak için 927,5 milyon $ değerinde bir anlaşma imzaladı.

2025’te gelmeye başlayacak olan dört yeni uçak, IAF’nin yarım yüzyılı aşkın süredir çeşitli kılıklarda uçan Re’em Boeing 707 tankerlerinden oluşan eski filosunun yerini alacak.

Anlaşma, tanker hizmetleri desteği, bakım ve onarımlar, lojistik ve yedek parçaları içeriyor. Tecrübeli Boeing 767 geniş gövdeli uçağı temel alan uçaklar, şirket tarafından Seattle’da inşa edilecek.

Boeing İsrail başkanı ve eski IAF komutanı Ido Nehushtan, “Bu sözleşme ABD-İsrail ittifakını daha da güçlendiriyor ve Boeing ile İsrail Hava Kuvvetleri arasındaki on yıllardır devam eden ilişkiyi sürdürüyor” dedi.

“KC-46A, İsrail’in ulusal güvenlik ve bölgesel istikrarı sağlama çabalarına fayda sağlayacak.”

İsrail tankerlerle ilgileniyor

ABD hükümeti, Mart 2020’de sekiz KC-46 tankerinin satışını onayladı ve geçen yıl Şubat ayında İsrail, iki uçak için bir Teklif ve Kabul Mektubu (LOA) imzaladı ve Aralık 2021’de iki uçak daha içerecek şekilde değiştirdi.

Savaş Bakanı Benny Gantz, Maliye ve Adalet Bakanlıkları ile koordineli olarak son iki yıldır “önemli” tedarik projesine destek verdiğini söyledi.

F-35 filosu, helikopterler, denizaltılar ve gelişmiş mühimmat tedarikinin yanı sıra satın alınan yakıt ikmali uçakları, IDF’nin hem yakın hem de uzak güvenlik zorluklarını karşılamasını sağlayacak. Bu, İsrail ve ABD’nin savunma kurumları ve hükümetleri arasındaki güçlü ittifakın ve stratejik bağların bir başka kanıtıdır” dedi.

IAF birkaç yıldır tankerleri satın almak istiyordu, ancak sözleşmenin imzalanmasındaki gecikmeler, özellikle İsrail’in Washington’un Tahran yönetimi ile imzalayabileceği nükleer anlaşmada tehlikeler konusundaki sürekli uyarılarda bulunması nedeniyle, ordu arasında endişeye neden oldu.

IDF Genelkurmay Başkanı General Aviv Kohavi, 2015 nükleer anlaşmanın yeniden gündeme gelmesini tehlikeli gördüğünü açıkça belirtti ve açıkça İran’ı vurmak ve gerekirse nükleer programını durdurmak için yeni operasyonel planların hazırlanmasını istediğini söyledi.

İsrail’in Re’em tankerinin yerini alan KC-46 tankerleri

IAF’nin onlarca yıl önce sivil uçaklardan dönüştürülen Re’em uçaklarından oluşan filosu (bunların sayısı hala sınıflandırılmıştır) uzun yıllar yakıt ikmali ve nakliye uçağı olarak hizmet vermiştir.

Çok daha yeni olan KC-46, 11.830 km menzile sahip. ve kablosuz 55 fit (neredeyse 17 metre uzunluğunda) bomu sayesinde dakikada yaklaşık 5.500 litre yakıt (1.200 galon) sağlayabilir. Aynı zamanda, üç ila dört dakika içinde üç jetin aynı anda yakıt ikmali yapmasına izin vermek için kanatlara harici yakıt bölmeleri takabilir.

Yakıt doldurucunun yakıt tankları, gelen ateşe dayanacak şekilde balistik zırhla güçlendirilmiştir. Uçak ayrıca IR karşı önlemleri, RF uyarıları, tehdit önleme sistemleri ve tamamen karanlıkta inmesine izin veren ve çok geniş gizli yetenekler sağlayan NVIS (Gece Görüş Görüntüleme Sistemi) aydınlatmasına sahip.

Siyonist rejim İsrail ayrıca kendi elektrikli harp karşı tedbir sistemlerini de uçağa ekleyebilecek.

KAYNAK: Ajanslar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × four =