İsrail, müzakere masasına geri dönüyor

İsrail, müzakere masasına geri dönüyor

İsrail, Gazze’de esir takası ve ateşkes anlaşmasına yönelik müzakere masasına geri dönmeye karar verdi.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada göre  Başbakan Benyamin Netanyahu, ABD’ye hareketinden önce, esir takası ve ateşkes İsrail’i bu hafta müzakere masasına geri getirmeye karar verdi.

Açıklamada Netanyahu’nun Washington’a hareketinden önce müzakere heyeti ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte esir takası müzakereleri konusunda ‘derinlemesine bir görüşme’ yaptığı belirtildi.

Walla haber sitesinin İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı habere göre görüşmelerin yeri henüz belirlenmedi.

Yetkiliye göre perşembe günü İsrail’e dönecek olan Netanyahu, öncelikle ABD Başkanı Joe Biden’ın, başbakanın dört ‘müzakere edilemez’ maddesine dayanan ‘sert’ tutumu için onayını alma niyetinde.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu’nun neredeyse iki hafta sonra müzakere dönme kararını memnuniyetle karşılamıştı.

Gallant, X’te “Esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma için sınırlı bir fırsat penceresi var. İhtilaflar olsa bile, tüm güvenlik kurumları bir anlaşmaya varılması için arkanızda,” demişti.

Walla’ya konuşan İsrailli yetkili, pazar günü yapılan dört saatlik toplantıda Netanyahu’nun İsrail heyetine taleplerinden geri adım atmamalarını, ancak Biden’ın 31 Mayıs’ta yaptığı bir konuşmada ana hatlarını çizdiği İsrail’in 27 Mayıs önerisine bağlı kalmaları talimatını verdiğini kaydetti.

Ancak yetkili, Netanyahu’nun Filistin direnişinin ‘müzakere edilemez’ konuları masaya yatırmakta ısrar edip etmeyeceği konusunda daha gerçekçi göründüğünü ifade etti.

Likud: Müzakereler hükümetin meşruiyetine zarar verir 

Öte yandan Netanyahu liderliğindeki iktidar partisi Likud’dan iki milletvekili, Hamas’ın Gazze’de iktidarda kalmasına izin veren bir anlaşmayı onaylaması halinde hükümetin temel meşruiyetini kaybedeceğini savundu.

Times of Israel gazetesine konuşan Likud vekili Dan Illouz, “Eğer savaş Hamas’ın iktidarda kalmasıyla sona ererse, bu İsrail için varoluşsal bir tehdit olur ve bu benim parçası olabileceğim bir şey değil,” dedi.

Illouz, hafta sonu Netanyahu’ya mektup yazarak İsrail ve Hamas arasında dolaylı müzakerelerde görüşülen esir takası anlaşmasını, teklifte önemli değişiklikler yapılmadığı takdirde desteklemeyi reddedeceklerini belirten sekiz Likud milletvekilinden biriydi.

Milletvekilleri, rejim güçlerinin ‘Gazze Şeridi’ndeki mevcut konumlarından çekilmesini içeren herhangi bir anlaşmanın mutlak bir yenilgi’ olduğunda ısrar etmiş ve Gazze’nin Mısır sınırı boyunca uzanan sözde Selahaddin Koridoru’ndan çekilmeye karşı uyarıda bulunmuştu.

Likud milletvekilleri Amit Halevi, Hanoch Milwidsky, Dan Illouz, Moshe Saada, Ariel Kellner, Shalom Danino, Tally Gotliv ve Nisim Vaturi, mektupta ayrıca tüm esirlerin birkaç aşamada değil bir kerede serbest bırakılmasını talep etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − 8 =