İsrail medyası: İsrail ordusu Türk firmasından elektrik almaya devam ediyor

İsrail medyası: İsrail ordusu Türk firmasından elektrik almaya devam ediyor

İsrail gazetesi Jerusalem Post, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze’de devam eden çatışmalara tepki olarak İsrail’den ithalat ve ihracatı yasakladığını açıklamasına rağmen Türkiye’ye ait tesislerin İsrail ordu üslerine elektrik sağlamaya devam ettiğini bildiriyor.

İsrail gazetesi Jerusalem Post, 9 Ağustos günü geçtiği haberde ”Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ürünlerine yönelik boykotunu sürdürürken ve askeri harekat tehditleri savururken, İsrail Savunma Bakanlığı’nın İsrail ordu üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy ile olan sözleşmesini yenilediğini” bildirdi. 

Jerusalem Post, Dorad Energy’nin %25 hissesinin Erdoğan’la yakın ilişkileri olan bir Türk işadamına ait olduğunu öne sürdü.

Bu sözleşme uzatımı, Erdoğan’ın Nisan ayı sonunda Gazze’de devam eden çatışmalara tepki olarak İsrail’in ithalat ve ihracatına boykot uygulama kararının hemen ardından geldi.

Jerusalem Post’a göre, ”bu sert sözlere rağmen” İsrail rejimi, Savunma Bakanlığı’ndan Ahmet Nazif Zorlu’nun başkanlığını yaptığı Türk holdingi Zorlu Holding’e önemli miktarda fon akışına izin vermeye devam etti.

Jerusalem Post‘a göre, merkezi İstanbul’da bulunan bu holding, 2004 yılından bu yana İsrail ordusu ve Savunma Bakanlığı’na elektrik sağlayan Dorad Enerji’nin ortağı.

İsrail’in en büyük enerji santrallerinden biri

Jerusalem Post, Askalan’ın güneyinde büyük bir enerji tesisi olan Dorad’ın, temel olarak doğal gaz ve dizel kullandığını ve İsrail rejiminin de Kinet (şimdi Staa) aracılığıyla %37,5’lik bir hisseye sahip olduğunu yazdı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Türk ithalatına gümrük vergisi getirilmesi çağrısına rağmen Zorlu Holding İsrail’in enerji sektöründe etkili olmaya devam ediyor.

Jerusalem Post‘a göre, Temmuz ayında, Erdoğan’ın boykotunun başlamasından sadece iki buçuk ay sonra, Zorlu temsilcilerinin de dahil olduğu Dorad yönetim kurulu oybirliğiyle İsrail ordu üslerine elektrik tedarik sözleşmesini uzattı.

İsrailli gazeteye göre, bu durum, bir Türk kuruluşunun İsrail’in kritik altyapısına müdahil olmasıyla ilgili endişeleri artırdı.

Savunma Bakanlığı, Dorad’ın İsrail yasalarına göre faaliyet gösterdiğini ve en büyük hissedarının İsrail rejimi olduğunu vurgulayarak, sözleşmenin elektrik maliyetlerini düşürmek için bir indirim oranı içerecek şekilde değiştirildiğini açıkladı.

Türkiye’de Zorlu Holding’in İsrail ile olan bağlantıları gözden kaçmadı

Holding, İrlandalı müzik grubu Fontaines DC’nin İstanbul’daki Zorlu Center’da konser vermesi planlandığında BDS hareketinin baskısı altında kalmıştı.

Grup, mekanın Siyonist düşmanla işbirliği yapan bir şirketle ilişkili olduğunu öğrendikten sonra performansı iptal etti.

Mayıs ayında Zorlu Holding’in bir iştiraki olan Zorlu Enerji, Ramat Negev Energy ve Ashdod Energy enerji santrallerindeki hisselerini 127 milyon NIS karşılığında Adeltec Group’a sattı.

Resmi gerekçe olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması gösterilse de Zorlu, İsrail güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad’daki hisselerini elinde tutmayı tercih etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − fifteen =