İsrail güçleri Cenin’e girdi

İsrail güçleri Cenin’e girdi

Filistinli haberlere göre, işgalci rejim İsrail güçleriyle çıkan çatışmalarda 29 yaşındaki bir adam öldü, bir diğeri de yaralan

İşgalci rejim İsrail güvenlik güçleri Pazartesi gecesi Batı Şeria’nın Cenin Kasabasına girdi ve bu yılın başlarında Dizengoff direniş eylemini gerçekleştiren Ra’ad Hazem’in evini yıktı. 

Yıkım IDF ve İsrail Sınır Polisi güçleri tarafından yapıldı. 

Çok sayıda IDF askeri ve aracı şehre girdi ve Filistin medyası bunun aylardır şehre giren en fazla güç olduğunu bildirdi.

Yargıtay’ın evin  yıkılmaması yönündeki dilekçeyi reddetmesinden sonra yapıldı.

Ev yıkımları İsrail’in onlardan yapmasını istediği şeyi yapıyor mu?

İsrailli yetkililer, tartışmalı bir taktik olan ev yıkımlarının diğer potansiyel saldırganları durdurmak için önemli bir caydırıcı olduğunu iddia ediyor, ancak Filistinliler ve insan hakları grupları, orduyu eylemcilerin ailelerinin evlerini yıkarak toplu cezalandırmayı kullanmakla eleştiriyor.

Operasyon sırasında yerel halkın birliklere taş, patlayıcı madde ve bazı zamanlar silah kullanılması sonucu şiddetli çatışmalar çıktı. 

Filistin raporlarına göre, kimliği Muhammed Sabaaneh olarak tanımlanan 29 yaşındaki bir erkek çatışmalarda öldü, 16 yaşındaki bir kişi de yaralandı. 

Filistin medyası tarafından yayınlanan videoda, Filistinli silahlı kişilerin İsrail askerleriyle karşılıklı ateş açtığı görülüyor. Çatışmalarda Filistinliler arasında çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Hiçbir İsrail askeri yaralanmadı

Gece boyunca IDF, Filistin’in Funduq, Hares, Wadi Siman kasabaları ve Hebron’dakiler de dahil olmak üzere terörist faaliyetlerle bağlantılı 10 şüpheliyi tutukladı. Şüphelilerden dördü Luban e-Sharkiya ve Ein Umm-Ashrayet kasabalarında tutuklandı. Kissan ve Jabl Mallawah’da dört kişi daha tutuklandı. 

IDF, bu hafta başlarında Ürdün Vadisi’nde bir otobüse yapıulan silahlı eylemi düzenleyen üç kişinin Jiftlik kasabasındaki evlerine de girdi. 

Nisan ayında Hazem, Tel Aviv’deki Dizengoff Caddesi’ndeki barlara ve işyerlerine ateş açtıktan sonra üç kişi hayatını kaybetmiş ve 11 kişi de yaralanmıştı.

Babası Fathi, saldırıdan sonra firarda. İsrail güvenlik güçleri, kardeşleri ve amcası da dahil olmak üzere saldırıdan bu yana Hazem’in diğer aile üyelerini takip etti.

Tel Aviv’in popüler gece hayatı caddelerinden birine yapılan saldırı, ilkbaharda 20 İsraillinin hayatını kaybettiği ölümcül silahlı direniş eylemleri dalgası sırasında gerçekleşti. 

IDF, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin ve Nablus şehirlerine odaklanarak Batı Şeria’daki Filistin terörizmini çökertmek amacıyla Dalgayı Kırma Operasyonunu başlattı.

Operasyonun başlamasından bu yana geçen dört ay boyunca 2.050’den fazla askeri operasyon gerçekleştirildi ve bu sırada 1.500’den fazla aranan kişi yakalandı ve yüzlerce silah ele geçirildi. 

Pazartesi günü askeri bir konferansta konuşan IDF Genelkurmay Başkanı General Aviv Kohavi, şiddetin bir kısmını Filistin Yönetimi’ne yükledi.  

“Terör artışının bir kısmı Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin çaresizliğinden kaynaklanıyor ve bu da Yahudiye ve Samiriye’nin belirli bölgelerinde yönetim eksikliğine yol açıyor ve bunlar terörizmin büyümesi için verimli zeminler.”

“Her zaman olduğu gibi, bu gelişme karşısında bile imtihanımız İsrail vatandaşlarını korumak ve görevimiz terörü engellemektir. Bu amaçla her şehre, mahalleye, sokağa, eve veya bodrum katına ulaşacağız.”

Aviva, “faaliyetlerimiz devam edecek ve gerektiğinde de artırmaya hazırız” dedi.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two + eighteen =