İspanya İsrail’e silah taşıyan gemiye izin vermedi
İspanya dışişleri bakanı, İsrail’e silah taşıyan bir geminin limanlarına uğramak istediğini fakat izin vermediklerini bildirdi.
El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares bugün yaptığı açıklamada, İspanya’nın silah taşıyan İsrail bağlantılı bir geminin güneydoğudaki Cartagena limanına uğramasına izin vermediğini söyledi.
Albares, Marianne Danica adlı geminin “İsrail’e” silah yükü taşıdığını ve 21 Mayıs’ta Cartagena’ya uğramak için izin istediğini söyledi.
Albares, bu geminin İspanyol limanlarına yanaşmasına izin verilmemesinin, İspanya’nın Ekim ayında Gazze’ye yönelik savaşının başlamasından bu yana İsrail’e tüm silah ihracatını yasaklama politikasıyla uyumlu olduğunu söyledi.
Albares Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bu gemiyi tespit ettik, yanaşmasına izin vermedik ve size şunu söyleyebilirim ki bu, İspanyol limanlarına yanaşmak isteyen İsrail silahları ve silah kargosu taşıyan herhangi bir gemiyle tutarlı bir politika olacaktır.”
İspanyol günlük gazete el-Pais’e göre, gemi Hindistan’ın Madras kentinden 27 ton patlayıcı madde taşıyordu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez 10 Nisan’da yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye yönelik “orantısız” savaşının Orta Doğu’da istikrarsızlığa yol açabileceği ve bunun da tüm dünyada istikrarsızlığa yol açabilecek küresel sonuçları olabileceği uyarısında bulunmuştu.
Sanchez, Avrupa’nın jeopolitik çıkarlarına, İsrail ve başlıca müttefiklerinin direnişiyle karşılaşan bir Filistin devletini kabul ederek hizmet edildiğini vurgulamıştı.
Sanchez Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar’a yaptığı bir gezi sırasında Filistin devleti konusunu gündeme getirerek İspanya’nın Haziran ayı sonunda Filistin’i bir ulus olarak resmen tanıyabileceğini öne sürdü.
Sanchez 10 Nisan’da milletvekillerine yaptığı açıklamada “Uluslararası toplum Filistin devletinin varlığını tanımazsa ona yardım edemez” demişti.
Sanchez, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının başlamasından bu yana Filistin’in Avrupa tarafından tanınmasını savunuyor.
Sanchez mart ayı sonunda, İrlanda, Malta ve Slovenya’dan mevkidaşlarıyla birlikte, Filistin mücadelesinin çözümüne yönelik potansiyel bir adım olarak Filistin’i tanımaya hazır olduklarını ifade eden ortak bir bildiriyi onaylamıştı.