İslam Cumhuriyeti’nin kadınları desteklemede attığı adımları

İslam Cumhuriyeti’nin kadınları desteklemede attığı adımları

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Yardımcısı İran’ın 13. hükümetinde kadınlarla ilgili yasaların onaylanmasını hızlandırmak amacıyla Kadın ve Aile merkezinin kurulduğunu söyledi.

İRNA haber ajansının bildirdiğine göre, Ensiye Hazali, Taşkent’teki Kadın Meclisi toplantısının oturum aralarında Özbekistan Senato Başkanı Tenzile Narbayava ile yaptığı görüşmede, İran İslami Şura Meclisi’nde kadınların güvenliğini arttırma yasasının onaylanması ve genç çiftlere danışmanlık verilmesi sürecindeki ilerlemeyi duyurdu.

Hazali, şunları kaydetti: “İran İslam Cumhuriyeti, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yalnızca kadınların çıkarlarını sağlamadığına ve çocukların ve evin sorumluluğu da dahil olmak üzere kadınların daha fazla sorumluluğu nedeniyle daha özel destekler verilmesi gerektiğine inanmaktadır, bu nedenle cinsiyet adaletinin sağlanmasına vurgu yapılmaktadır.”

Batılı ülkelerde aile kavramının sapmasına değinen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Özbekistan’ın da İran gibi doğal aile biçimini resmiyete tanıdığını memnuniyetle karşılayarak, iki ülke arasında işbirliği ve pratik çalışmalar için ortak bir güç oluşturulmasını umduğunu ifade etti.

Tenzile Narbayava, iki ülke arasındaki mutabakat zaptının uygulanmasına ve Özbekistan ve İran parlamentolarının denetlenmesine de vurgu yaparak şunları söyledi: “Son yıllarda Özbekistan’da kadınları desteklemek için 40 yasa çıkarıldı ve tüm yasa tasarıları kadın haklarının sağlanması açısından gözden geçiriliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − seven =