İrevani: Biden’ın İsrail rejiminin Tahran’a yönelik olası küstahlığını bilindiğine ilişkin açıklamaları provokatiftir

İrevani: Biden’ın İsrail rejiminin Tahran’a yönelik olası küstahlığını bilindiğine ilişkin açıklamaları provokatiftir

İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi, Amerika Başkanı Joe Biden’ın İsrail rejiminin Tahran’a yönelik olası küstahlığının zamanlamasına ilişkin açıklamalarının ardından BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta “Bu açıklamaları “son derece endişe verici ve kışkırtıcı” olarak değerlendirdi.

İranpress haber ajansının bildirdiğine göre Emir Said İrevani dün yerel saatle Pazartesi günü BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’ne yazdığı bir mektupta ” (Biden’ın) bu provokatif açıklamaları son derece kaygı verici çünkü İsrail rejiminin İran’a yönelik yasadışı askeri saldırısına ABD’nin zımni onayını ve açık desteğini temsil ediyor. Bu tür açıklamalar aynı zamanda ABD’nin bölgede gerilimin azaltılmasını desteklediği yönündeki tekrarlanan iddialarıyla da çelişiyor.”ifadesine dikkat çekti.

İrevani mektubunda  “Buna ilaveten ABD’nin İsrail rejimine teknik yardım ve gelişmiş hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere gelişmiş silahlar sağlayarak müdahil olması, bu rejimi İran’a karşı saldırgan eylem  gerçekleştirme konusunda daha da kışkırtıp cesaretlendiriyor. Bu da, Amerika  hükümetini, İran’a yönelik herhangi bir Siyonist saldırıda ve bunun sonuçlarında “suç ortağı” haline getiriyor; Nitekim savaş suçlarına ve Gazze ve Lübnan’da sivillere ve sivil altyapıya karşı devam eden soykırım kampanyasına da suç ortağı olmuştur.” vurgusunda bulundu.

İran’ın BM’deki kıdemli diplomatı mektubunda  şunları kaydetti:

“Bu nedenle ABD, İsrail rejiminin İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı herhangi bir saldırgan eylemini kışkırtma, teşvik etme ve kolaylaştırmadaki rolünün tüm sorumluluğunu üstlenecektir.  Bu saldırgan eylemler, BM Şartı’nın 2. maddesinde yer alan güç kullanımının yasaklanması ilkesi de dahil olmak üzere, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın temel ilkelerini açıkça ihlal etmekte ve aynı zamanda bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik açısından feci sonuçlara yol açmaktadır.”

İrevani mektubuna şunları ekledi:

“İran İslam Cumhuriyeti, Güvenlik Konseyi’nden bu pervasız provokasyonu açıkça kınamasını ve daimi üye olarak ABD’den uluslararası hukuk ve BM Şartı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmesini istiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 − one =